tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
SAMOSTALNA IZLOŽBA MIRONA MILIĆA
20.11.-9.12.2018. , Zagreb
event Događaj

SAMOSTALNA IZLOŽBA MIRONA MILIĆA

19.11.2018.

Izložba „Kongres sjena“, koju se otvara u MSU galeriji u utorak, 20. studenog u 19 sati, predstavit će nove radove umjetnika Mirona Milića.

U novom ciklusu radova pod nazivom „Kongres sjena“ Miron Milić zaokupljen je imaginarijem vojnih odora. Nastavlja vizualno istraživanje započeto motivom vojničke kape te uključujući u piktogramski niz i uniforme i odlikovanja tematizira strukturu staru koliko i sama povijest. Uniforme kao ostaci prošlosti, ali ujedno i vrlo čvrsti postojani svjedoci sadašnjosti neminovno u autorovom kompozicijskom kontrapunktu izmiču uvriježenim definicijama. Ljudska fascinacija pojavnošću i prošlošću vizualizirana kroz odore uspostavlja ovdje dijalog sa sjenama kao predodžbama ljudskog nepostojanja, odnosno u ovom slučaju, postupnog prevladavanja općeg procesa ne primjećivanja očiglednog te kontinuiranog zaboravljanja. Nepostojanje je tu sagledano u našoj svakodnevici do kojeg dolazi zbog brzine mijena koje postaju same sebi svrhom poput opetovanih ponavljanja riječi i djela koje se stalnim opticajem troše do karikaturalnosti. Kako podsjeća i naziv ciklusa, okruženi smo važnim skupovima i maglovitim zaključcima donesenim od strane samouspostavljenih autoriteta kojima je u inauguraciji pripomogla i posvemašnja kako naša tako i njihova pragmatičnost, a povlače, i sve je izglednije da će i ubuduće nastaviti povlačiti, konce svakidašnjeg.

Miron Milić rođen je 1980. godine u Vinkovcima. Diplomirao je 2006. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na grafičkom odjelu u klasi profesora Miroslava Šuteja. Sudjelovao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Od nagrada posebno se ističe Nagrada Porin za najbolje likovno oblikovanje. Trenutno se bavi crtanjem autorskih radova, ilustracijom i street art-om (Zagreb, Rijeka, Šibenik, Ljubljana, Moskva, Marseille, Heillbron). Djeluje kao samostalni umjetnik i član je HDLU-a i HZSU-a te art kolektiva AKC Medika iz Zagreba. Živi i radi u Zagreb.

Izložba je otvorena do 9. prosinca 2018.

Kustosica izložbe: Ivana Kancir

Dizajn: Sanja Kuzmanović

Facebook event