tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
SFeraKon 2019
10.-12.5.2019. , Zagreb
event Događaj

SFeraKon 2019

26.04.2019.

Od 10. do 12. svibnja na zagrebačkom FERu održat će se SFeraKon 2019 – 41. Dani znanstvene fantastike u Zagrebu.

I ove godine ponovno te očekuje mnoštvo sadržaja i zanimljivih gostiju. Tri dana predavanja, panela, radionica, igara, izlaganja i šetnje među šarenim štandovima SFeraKona.

Tu je i drugi po redu Cosplay Championship Cup - što garantira možda i najzanimljivije natjecanje dosad!

Ovogodišnji počasni gosti SFeraKona su:

JOHN KOVALIC - Crtač stripova, ilustrator i pisac, rođen 1962. u Manchesteru, u Engleskoj, a u međuvremenu je živio u Wisconsinu dovoljno dugo da izgubi britanski naglasak.

Kod nas je možda najpoznatiji kao ilustrator društvenih igara, čemu će posvjedočiti svi igrači Munchkina, dok je u međunarodnim vodama najpoznatiji po stripu The Dork Tower. Osim Dork Towera, pisao je i crtao i stripove Snapdragons, Newbies, Wild Life, Beached i Dr Blink: Superhero Shrink (uz ostatak tima Blink…).

CAPTAINGHOSTLY COSPLAY - Alter ego pod kojim se krije Mattias Story, cosplayer iz Belgije. Mattias svoje impresivne oklope najčešće izrađuje od EVA pjene, a svoja znanja o tehnikama izrade i materijalima voli dijeliti kroz lekcije na internetu i radionice na konvencijama.

Ovaj veliki ljubitelj animea ipak preferira cosplayati likove iz filmova i igara. Svoju prvu nagradu je osvojio već s prvim oklopom, Sauronom iz filmske trilogije Gospodar prstenova. Velika ljubav prema zlikovcima očituje se i u drugim izborima jednako impresivnih kostima: u cosplayu Ornsteina iz igre Dark Souls osvojio je 2. mjesto na belgijskom WCS-u (World Cosplay Summit), a sa svojim Imperiusom iz Diabla nagradu za najbolji kostim na nizozemskom Comic Conu.

ALWYN HAMILTON - Spisateljica i autorica trilogije Rebel of the Sands, rođena je u Torontu 1988. Djetinjstvo je provodila na relaciji Europa – Kanada dok joj se roditelji nisu odlučili skrasiti u Francuskoj. Njena prva knjiga Rebel of the Sands bila je na listi New York Timesa kao najprodavaniji debitantski roman. Nastavak Traitor to the Throne je izašao 2017. godine, a završetak trilogije Hero at the Fall krajem 2017. godine.

Dobitnica je Goodreads Choice nagrade 2016. za Najboljeg debitantskog pisca (Best Debut Author).

IVICA PULJAK - Ivica Puljak hrvatski je fizičar, profesor i političar. Rođen je 1969. godine. Na pariškom Sveučilištu Pierre i Marie Curie zaslužio je titulu doktora fizike. Od 1994. godine redoviti je član CMS kolaboracije u CERN-u kao voditelj splitskih znanstvenika. Jedan je od 8000 znanstvenika koji je bio lovac na Higgsov bozon.

Od 2009. godine Puljak je član MAGIC kolaboracije koja upravlja gigantskim teleskopima za otkrivanje gama zraka na Kanarskim otocima. Aktivno se bavi promocijom i popularizacijom znanosti pa je tako organizirao i održao znanstvena predavanja diljem Hrvatske, a iznimno se trudi kompleksne stvari koje radi u CERN-u objasniti djeci na jednostavan i njima prihvatljiv način.

Dodatni info o programu i ulaznicama potraži niže na linku!

Više o SFeraKonu