tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
14. VELESAJAM KULTURE
19.-21.10.2017. , Zagreb
event Događaj

14. VELESAJAM KULTURE

18.10.2017.

14. izdanje festivala održat će se od 19. do 21. listopada u Studentskom centru. Kroz izložbu, tribine i, naravno, filmove ovogodišnji Velesajam bavi se pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora kino dvorana te njihovih arhitektonskih zadatosti.

U predvorju Kina SC, u suradnji sa studentskim kustoskim kolektivom Kolektiv emge, bit će postavljena izložba Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kino dvorana, koja će obuhvaćati arhivsku dokumentaciju iz zlatnoga doba tradicionalnih kino dvorana, dokumentaciju njihova postupnoga propadanja i trenutačnoga stanja. Uvođenjem multiplexa kao vrhunskoga primjera posudbe amerikaniziranoga kapitalizma u suvremenoj umjetnosti, tzv. kvartovska kina izgubila su na popularnosti, a s vremenom i na funkcionalnosti.

„Temeljna nit vodilja velesajamske izložbe proučavanje je zgrada zagrebačkih kino dvorana iz arhitektonsko-antropološke perspektive s ciljem osvješćivanja građana o redefiniranju prostora, posebice namjene prostora, ali i povremenoga materijalnoga preoblikovanja.“ istaknuli su kustosi. Izložba ostaje otvorena do 1. studenog.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a cjelokupni program pogledaj niže na linku.

Dizajn naslovnice: Matko Mijić, Iva Rušin, Hana Stojaković, Zoe Šarlija, Neva Zidić - studenti treće godine Vizualnih komunikacija na Studiju dizajna.

Program festivala