tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
21. OŽUJKA – MEĐUNARODNI DAN BOJA
21.3.2018. , Zagreb
event Događaj

21. OŽUJKA – MEĐUNARODNI DAN BOJA

20.03.2018.

Hrvatska udruga za boje - HUBO (Croatian Colour Society - CroCoS) u suorganizaciji s Tekstilno-tehnološkim fakultetom, Grafičkim fakultetom i Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu četvrti put organiziraju Međunarodni dan boja - MDB 2018. (International Colour Day), koji se tradicionalno obilježava na prvi dan proljeća, 21. ožujka.

Prigodni cjelodnevni program pod nazivom "Boja u suvremenosti" održat će se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Program obuhvaća znanstveno-stručni simpozij, izložbu tematski posvećenu boji te radionice za djecu i odrasle. U dijelu simpozija predviđena su stručna i popularna predavanja u trajanju od najviše 15 minuta.

Obilježavanje Međunarodnog dana boja usvojeno je 2008. od Međunarodnog udruženja za boje (AIC - International Colour Association), a na prijedlog Portugalskog udruženja za svjetlo. Odlučeno je da Dan boje bude na ekvinocij - kada dan i noć jednako traju, što se simbolično odnosi na komplementarnu prirodu svjetlosti i tame, svjetla i sjene.

Hrvatska udruga za boje