tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
AMERICAN ANARCHIST – MLADI VAN KONTROLE
event Događaj

AMERICAN ANARCHIST – MLADI VAN KONTROLE

09.09.2016.

1970. Willam Powell imao je 19 godina i gledao kako svijet lagano tone u kaos i beznađe. Sukobi u Aziji i Africi, neredi u Sjedinjenim Američkim Državama, propast hippie pokreta nisu davali previše nade ovom mladiću u posljednjoj godini njegovog tinejdžerskog života.

Rijetko tko je mogao zamisliti da će njegova reakcija na to stanje zauvijek promijeniti svijet. Powell je napisao knjigu „Anarchist Cookbook“ – dijelom manifest, dijelom priručnik za sastavljanje bombi, dijelom knjiga hakerskih savjeta i djelom popis vragolanskih šala. Knjiga je prodana u 2 milijuna primjeraka i zaradila epitet najozloglašenije knjige svih vremena.

Redatelj Charlie Siskel je pred kameru posjeo, danas 65-godišnjeg, Powella i snimio odličan dokumentarac u obliku intervjua (prikazuje se na ovogodišnjoj Mostri). Zbog povezanosti s razinm pucnjavama u školama, napadima na vladine zgrade i terorizmom Powell se knjige odrekao i pokušao spriječiti njezinu daljnju prodaju iako mu to nije pošlo za rukom jer na nju više ne posjeduje prava.

American Anarchist“ donosi priču o mladenačkoj pobuni i njezinim nepredvidivim posljedicama, ali i univerzalnu ljudsku priču o čovjeku koji se bori sa svojom prošlošću.

Fotografija: screenshot americananarchistmovie.com