tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
CIKLUS FILMOVA LARSA VON TRIERA
21.11.-2.12.2016. , Zagreb
event Događaj

CIKLUS FILMOVA LARSA VON TRIERA

17.11.2016.

Od 21. studenog do 2. prosinca u kinu Tuškanac prikazuje se retrospektiva filmova danskog redatelja i scenarista Larsa von Triera. Jedan od najkontroverznijih i najzanimljivijih filmaša današnjice biti će predstavljen kroz 8 filmova.

Ciklus počnje trilogijom zlatnog srca, koju tematski povezuju požrtvovne žene koje su se spremne beskompromisno žrtvovati u svrhu ostvarenja višeg cilja. Čine ju filmovi Lomeći valove (1996.), Idioti (1998.) i Ples u mraku (2000.). Za Lomeći valove Trier osvaja glavnu nagradu žirija u Cannesu, a  Ples u mraku mu donosi Zlatnu palmu uz nagradu za najbolju glumicu koja odlazi u ruke islandske glazbenice i zvijezde filma, Björk.

Sljedeća trilogija SAD – zemlja mogućnosti tematizira probleme u američkom društvu kroz netoleranciju i robovlasništvo. Trilogiju čine Dogville (2003.), Manderlay (2005.) i Washington koji tek treba biti snimljen.

Kraj ciklusa posvećen je depresivnoj trilogiji (Trier često ističe kako boluje od depresije) u kojoj u sva tri filma glumi Charlotte Gainsbourg. Ovu trilogiju čine Antikrist (2009.), Melankolija (2011.) i Nimfomanka (2013.) koji je zbog dužine podjeljen u dva dijela.

Detaljni raspored projekcija