tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA 2018.
28.9.2018. , Zagreb
event Događaj

EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA 2018.

21.09.2018.

Događanje pod nazivom „Europska noć istraživača 2018." održavat će se u petak 28. rujna u četiri hrvatska grada – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli. U Zagrebu će Europska noć istraživača trajati od 17 do 22 sata na Europskom trgu, a posjetitelji će kroz aktivnosti usmjerene uglavnom mlađoj populaciji (učenicima, studentima, mladim znanstvenicima i inovatorima), ali i svima ostalima, imati mogućnost učiti kroz igru i prezentacije, zabavljati se i sudjelovati u nagradnim igrama i bogatom programu.

Na glavnoj bini će se prikazivati edukativni filmovi, a voditelj Luka Bulić razgovarat će sa zanimljivim gostima, istraživačima i održavati kvizove. U raznovrsnoj ponudi na izložbenim prostorima izlagača posjetitelji će moći upoznavati kukce, trkače robote, Tesline izume, eksperimentirati sa zvukom i eksplozivom, napraviti svoga ljigavca i umjetni snijeg, „skočiti“ u prošlost i družiti se s dinosaurima ili upoznati Zagreb kakav je nekada davno bio, igrom stvarati tkaninu, naučiti poneki trik s kartama, svirati lasersku harfu, pojesti nitroled – sladoled i još mnogo toga.

Riječ je o projektu u trajanju od 15 mjeseci koji je financiran u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020., provodi se između 18 partnera, a jedan od glavnih organizatora za Zagreb je Sveučilište u Zagrebu sa svojim fakultetima: Agronomski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Filozofski fakultet, Rudarsko-geološko-naftni fakultet i Tekstilno-tehnološki fakultet. Sudionici u zagrebačkom programu su još i Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Institut „Ruđer Bošković“, Hrvatsko katoličko sveučilište, Institut za društvena istraživanja i Institut za fiziku.

Europska noć istraživača tradicionalno se održava svakog zadnjega petka u rujnu u svim velikim europskim gradovima. Nastala je europskom inicijativom kojom se želi ukazati na važnost znanstvenoga istraživanja u svakodnevnom životu te uzbudljivost i zanimljivost znanstvenoga života i profesije.

Zajedničke aktivnosti istraživača s različitih područja kroz predstavljanje svojega rada u javnosti, na ulicama i trgovima u hrvatskim gradovima u opuštenom i veselom ozračju svakako će osigurati vidljivost znanstvenoga doprinosa društvu i približavanje znanosti široj javnosti.

Facebook event