tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
FILOZOSKI TEATAR – ADAM CURTIS
29.4.2018. , Zagreb
event Događaj

FILOZOSKI TEATAR – ADAM CURTIS

31.03.2018.

Novo izdanje Filozofskog teatra održat će se 29. travnja, a u goste ovaj put dolazi poznati britanski redatelj Adam Curtis.

Redatelj kultnog statusa čiji filmovi istražuju suvremeni svijet kroz prepoznatljiv spoj uzbudljive montaže psihologije, filozofije i povijesti politike, prvi će put nastupiti pred hrvatskom publikom upravo u zagrebačkome HNK. Tijekom karijere usko je surađivao s BBC-em, a jedna od njegovih najdražih tema je, kako sam Curtis govori; moć i kako ona djeluje u društvu.

Jedan od njegovih najpoznatijih filmova, i u Hrvatskoj, svakako je "Stoljeće sebstva" / The Century of the Self u kojemu pokazuje, od Freuda, preko njegova nećaka Edwarda Bernaysa pa sve do današnje Amerike, na koji je način izmišljena struka koja se i kod nas danas zove PR / Public Relations. Pravi termin prema Curtisu, i Freudovu nećaku, trebao bi biti propaganda. Jedna od tema koja prožima sve Curtisove filmove jest i ta kako su različite elite (od nacista do Busha, a odnedavno i Trumpa) koristile ideologiju, ne samo da bi nametnule svoj pogled na svijet, nego i osvojile te zadržale vlast. Među njegovim najpoznatijim filmovima su još "Pandorina kutija", 1992., "Moć noćnih mora", 2004., "Zamka: što se dogodilo s našim snom o slobodi", 2007., a najnoviji dokumentarac "Hipernormalizacija" iz 2016. istražuje što se dogodilo s postsocijalističkim društvima uslijed ekspanzije kapitalizma.

Najavljujući novoga gosta, urednik i voditelj Filozofskoga teatra Srećko Horvat sažima zašto smatra da je upravo u ovome trenutku važno da Curtis napokon dolazi u Hrvatsku: "Adam Curtis je već barem dva desetljeća prisutan kao kultna figura među hrvatskom publikom kojoj je stalo shvatiti i protumačiti današnji svijet, od takozvane postsocijalističke tranzicije do kapitalističkoga realizma. U vremenu u kojemu nam se iznova nameću razne ideologije, upravo je gostovanje Adama Curtisa prijeko potreban pogled iza kulisa moći, tehnokracije i ideologije."

Facebook event