tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
IG NOBEL – MALO DRUGAČIJE NAGRADE
event Događaj

IG NOBEL – MALO DRUGAČIJE NAGRADE

27.09.2016.

Svakog rujna, već 26 godina za redom, dvorana Sanders Theatre na sveučilištu Harvard postaje domaćin dodjeli posebnih nagrada – Ig Nobel Prize. Ova parodija Nobelove nagrade dodjeljuje se znanstvenicma za „pomaknuta“ istraživanja, a cilj im je popularizacija znanosti, medicine i tehnologije.

Same nagrade znastvenicima uručuju vidno začuđeni stvari dobitnici Nobelovih nagrada. Ove nagrade će vas na prvu nasmijati, ali nakon toga i natjerati na razmišljanje. Treba napomenuti kako se radi o stvarnim znanstvenicima i istraživanjima, a znanstvenik Andre Geim je 10 godina nakon Ig Nobela osvojio i pravog Nobela za fiziku.

Neki od dobitnika ovogodišnjih nagrada su:

Nagrada za reprodukciju: Ahmed Safik – proučavao je učinak nošenja sintetičkih, pamučnih i vunenih hlača na reprodukciju štakora, a potom i muškaraca.

Nagrada za ekonomiju: Mark Avis, Sarah Forbes i Shelagh Ferguson – procjena osobnosti kamenja iz perspektive prodaje i marketinga.

Nagrada za fiziku: Gábor Horváth, Miklós Blahó, György Kriska, Ramón Hegedüs, Balázs Gerics, Róbert Farkas, Susanne Åkesson, Péter Malik i Hansruedi Wildermuth – otkriće zašto su konji s bijelom dlakom najviše otporni na ugriz muha i zašto crni nadgrobni spomenici privlače muhe.

Nagrada za medicinu: Christoph Helmchen, Carina Palzer, Thomas Münte, Silke Anders i Andreas Sprenger – otkrili su da ako vas svrbi lijeva strana tijela možete pogledati u ogledalo i počešati se po desnoj strani i svrab će prestati (vrijedi i obrnuto).

Nagrada za percepciju: Atsuki Higashiyama i Kohei Adachi – istraživali su izgledaju li stvari drugačije kada se sagnete i gledate ih kroz noge.