tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
„Ja EUropljanin?“ CIKLUS DEBATA ZA STUDENTE
13.12.2017. , Zagreb
event Događaj

„Ja EUropljanin?“ CIKLUS DEBATA ZA STUDENTE

06.12.2017.

Stablo znanja (na prvom katu SC-a) 13. prosinca, s početkom u 18 sati, ugostit će prvu u nizu debata pod zajedničkim nazivom „Ja EUropljanin?“. Ove debate orijentirane su na studente i studentsku populaciju, a raspravljat će se o temi europskog identiteta!

Europska unija dugi niz godina nastoji širiti europski identitet kroz studentsku populaciju. Ako uzmemo u obzir istraživanja barometra, osjećaj pripadnosti Europi najviše se razvija kod najobrazovanijih građana. Stoga ne čude razni programi koje EU nudi studentima, poput stažiranja, razmjene i drugih oblika studentske mobilnosti.

Međutim, posljednjih godina došlo je do krize europskog identiteta kroz krize u Grčkoj, Ukrajini pa i kroz migrantsku krizu. Osim toga, jedinstvo europskog identiteta uzdrmano je i percepcijom pojedinih članica kao manje europskih od nekih drugih. Iako bi sve države unutar Unije trebale biti jednake, Njemačka i Francuska smatraju se jezgrom, a Hrvatska balkanskom periferijom. Dodatni problem jest što bi Europska unija mogla institucionalizirati balkanizaciju kroz Europu više brzina što je jedan od mogućih scenarija za budući razvoj Unije. Iako ona nastoji širiti ovaj identitet i duh zajedništva kroz studentsku populaciju, mogu se postaviti sljedeća pitanja:

  • Postoji li uopće europski identitet?
  • Pritišće li nas teret povijesti?
  • Tko se danas osjeća kao Europljanin?
  • Postoje li europski građani drugog reda?
  • Je li Europska unija podbacila u širenju europskog identiteta?
  • Mogu li hrvatski studenti širiti europski identitet?

Debata će prije svega biti fokusirana na studentska pitanja iz publike, stoga nemoj propustiti priliku pitati stručnjake i političare ono što te zanima!

Facebook event