tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
KAKO JE GEEK POSTAO MAINSTREAM?
event Događaj

KAKO JE GEEK POSTAO MAINSTREAM?

18.07.2016.

Klasična priča o ružnom pačetu koje postaje prekrasni labud još jednom se pokazala istinitom. Geekovi su iz svojih mračnih soba i podruma bačeni na svjetla pozornice i njihova kultura je osvojila svijet. Glazba, filmovi, serije, IT, moda – zadnjih nekoliko godina sve je u znaku geek kulture i izgleda da će trend potrajati.

The Big Bang Theory

Dr. Sheldon Cooper postao je gotovo mitska ličnost, a zbog ultrazabavnog prikaza prirodnih znanosti u seriji klinci se sve više odlučuju upisati tehničke fakultete. Tko bi rekao da čudaci poput Sheldona, Leonarda, Howarda i Rajesha imaju takvu moć? Ili je to zbog Penny? :)

PC vs. konzole

Igrati video igrice na konzoli ili osobnom računalu? Danas je to glavno pitanje, a ne tko je šminker ili metalac. Uzevši u obzir da se u industriji igara u 2015. okrenulo preko 90 milijardi dolara možda je ovo pitanje bitnije nego što si mislio.

Angry Birds

Ludnica kakvu su izazvali Pokemoni posljednjih tjedana Angry Birds su izazvali 2009. Nakon njih definitivno nisu samo geekovi bili ti koji sate i dane provode igrajući igrice. U čiji god mobitel da si pogledao odvijala se borba između tih (tko zna zašto) ljutih ptica i debeljuškastih zelenih svinja.

Filmovi

Osim video igrica film je oduvijek bio sveto utočište geekova. Filmska industrija je možda i najviše otišla u širinu po pitanju eksploatacije geekova. Producirali su hrpetinu klasičnih tema SciFija, super junaka, fantasyja i tehnologije (Star Wars, Star Trek, Lord of the Rings, Harry Potter, Spiderman, Batman, Avengers, Iron Man...), ali su se bavili i dramama (Social Network), znanstvenim temama (Interstellar), pomaknutim stvarnostima (Inception) pa čak i animiranim filmovima (Wall-E).

Moda

Da, i oni su skužili geekove. Nije ovo prvi put da se modna industrija ukrca na trendovski vlak (tko se ne sjeća '90ih nek pogleda ovo) kad ga već nije sama stvorila. Nova kolekcija Zare izgleda upravo ovako:

Foto: Zara