tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
KAKO JE HRVATSKA POSTALA DOM EKSTREMNOG SPORTA?
7.-11.6.2017. , Osijek
event Događaj

KAKO JE HRVATSKA POSTALA DOM EKSTREMNOG SPORTA?

19.04.2017.

Ekstremni sport jedna je od onih stvari koja kako vrijeme fura prema budućnosti postaje sve popularnija. Vratolomije majstora bilo kojeg ekstremnog sporta u posljednjih su godina dosegnule takoreći nemoguće razine. Usporene snimke potrebne su da bi se prebrojao broj okreta u zraku i broj trikova zbog kojih je srce na tren stalo.

Mislite da Hrvatska nema uvjete za ekstremni sport? Možda i nema. Ali ima najveće natjecanje ekstremnog sporta u regiji, a o njemu se priča i do drugog kraja svijeta. Osječki je to Pannonian Challenge.

Lokalni dečki iz Osijeka imali su svaki po koji kotač ispod nogu gdje god da bi išli. Kako okreti kotača po zemlji nekim prirodnim redoslijedom postanu okreti u zraku, tako je i ta ekipica počela sve više vrtjeti kotače u zraku. A bilo je onda i logično da se u tome počnu i natjecati. Točno prije 18 godina jednog je ljeta osvanulo malo lokalno natjecanje u ekstremnom sportu. Smiješna je to slika malog parka, još manjeg broja obožavatelja, partnera, vozača i drugih. Kako i pravom punoljetniku pristoji, Pannonian Challenge razvio se u svojim najboljim godinama u nezaobilaznu stanicu svakog obožavatelja ekstremnog sporta. Ali i ekstremne zabave. I najvažnije, najboljih BMX i skate vozača svijeta.

Pannonian nekada...

Pannonian je do sada ugostio preko 3500 vozača iz svih dijelova svijeta, dodijelivši im preko milijun kuna nagradnog fonda. A 2500 četvornih metara velik park, koji se sada sprema za novo izdanje, jedan je od najboljih drvenih skate parkova s najboljom rasvjetom u Europi. Prošlo je tim parkom četvrt milijuna ljudi, a ove godine ta brojka još će više rasti.

Ne treba ni pisati o tome zašto se vraćaju na Pannonian, no da se prisjetimo zašto i mi volimo Lijepu našu – zbog opuštene zabave, hrane i prekrasnih žena. Upravo tako tvrde i stranci koji okupiraju Osijek tih ljetnih dana. A okupirat će ga i ove godine od 7. do 11. lipnja kada Osijekom samo bruji adrenalin i dobra zabava. Čitaj: preko dana nezamislive vratolomije, noću još bolja zabava do jutarnjih sati... I tako sve dok se u nedjelju ujutro ne dočeka zora i potroše posljednji atomi energije.

Kažu Pannonianoljupci da se o Pannonianu ne može pisati, već da ga se treba doživjeti. A da je tome tako, dokazuje činjenica da se svjetski prvaci u BMX-u na Pannonian vraćaju pod svaku cijenu. I to baš svake godine. A Osijek ih i ugosti onako kako mu i priliči – svim srcem.

...i Pannonian danas

„Pannonian Challenge je brend Osijeka i Osječko-baranjske županije, vrijedan svakog priznanja i pohvale. Festival je primjer upornosti i kreativnosti zaljubljenika u ekstremne sportove. Uvijek se prvo sjetim skatera kojima smo se divili i istovremeno ih grdili dok svojim „daskama“ jure po tadašnjim žardinjerama na Trgu Ante Starčevića. Uživali smo gledati ih potom na Srednjoškolskom igralištu, ponosili se kada je nastao prvi skatepark, pa drugi… Danas je Pannonian Challenge dokazani projekt, hrvatski i svjetski event, kojemu se pristupa krajnje ozbiljno i odgovorno, ali i dalje zrači vedrim i sportskim duhom svih sudionika i gledatelja, unatoč vječnim komarcima. Tako/takav nam i treba“, kaže župan Osječko-baranjske županije dr. sc. Vladimir Šišljagić. 

„Hrvatska gradi imidž destinacije s brojnim i raznolikim ponudama tijekom čitave godine. Kako bismo privukli što veći broj turista, iznimno je važno stvarati dodatne ponude i motive za dolazak turista u Hrvatsku. Manifestacije, kao što su Pannonian Challenge, uvelike doprinose stvaranju nove i drugačije slike Hrvatske i imaju veliku promotivnu vrijednost za čitavi hrvatski turizam. Osim navedenoga, predmetna manifestacija je pokazatelj da se u kontinentalnim županijama sve više ulaže u turizam i prepoznaje njegova vrijednost koja može potaknuti i druge sektore i omogućiti im da se paralelno razvijaju. Ministarstvo turizma podupire manifestacije koje svojom inovativnošću doprinose razvoju hrvatskog turizma i jačanju njegove konkurentnosti, a među kojima je svakako i Pannonian Challenge“, osvrnula se pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica.