tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
KRATKE SLIKE - RUNDA KRATKOG: SANJA IVEKOVIĆ
22.3.2018. , Zagreb
event Događaj

KRATKE SLIKE - RUNDA KRATKOG: SANJA IVEKOVIĆ

20.03.2018.

Kratke slike - Runda kratkog donosi retrospektivu audiovizualnih istraživanja Sanje Iveković, od ranih video radova sve do recentnih video instalacija, uz gostovanje same umjetnice. U fokusu njenog djelovanja smjestila se beskompromisna borba s nametnutim identitetima i ideologijama koji pojedinca prisiljavaju na prihvaćanje fabriciranih i klaustrofobičnih identiteta. Ovo posebno dolazi do izražaja u konstrukciji ženskog identiteta koji pada višestrukom žrtvom opresivnih medijskih aparata kroz koje agresivno progovara društveni šovinizam.

Sanja Iveković je umjetnica koja je ranih 70-ih, nakon završetka studija na Likovnoj akademiji u Zagrebu, postavila temelje hrvatskoj video umjetnosti. Njen umjetnički rad počiva na različitim medijima kao što su video i fotografija, ali i različitim umjetničkim formama: performansi, prostorne intervencije, instalacije itd. Smatra se prvom umjetnicom, uz Vlastu Delimar, čija je umjetnost feministički motivirana.

Nakon projekcije o ovim i drugim temama uživo razgovaramo sa Sanjom Iveković. Razgovor će voditi filmska kritičarka Višnja Vukašinović. Program će se održati 22. ožujka u MM centru.

Ulaz je besplatan, a na programu su:

  • Slatko nasilje (1974.), 5'56''
  • Make up - make down (1978.), 5'14''
  • No End (1983.), 7'
  • Osobni rezovi (1982.), 3'35''
  • Svjetionik (1987.-2001.), 4'1''
  • Nevidljive žene Erste campusa (Invisible Women of Erste Campus) (2016.), 33'

MM centar