tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
MOTOVUN U ZAGREBU @LAUBA
30.8.-9.9.2018. , Zagreb
event Događaj

MOTOVUN U ZAGREBU @LAUBA

29.08.2018.

Filmovi koje si ove godine mogao gledati na Motovun Film Festivalu stižu na „reprizu“ u Laubu od 30. kolovoza do 9. rujna.

Reviju otvara nagrađeni film ovogodišnjeg festivala „Ubiti Jesusa“ (Laura Mora, Kolumbija), napeti triler u kojem glavna junakinja najprije svjedoči uličnom atentatu na svojega oca, a zatim, izgubivši vjeru u policiju i pravosuđe, sama kreće u potragu za ubojicom. Osobitost ovog filma jest što se temelji na istinitom slučaju koji se dogodio samoj redateljici – upravo ona u tragičnim je okolnostima izgubila oca. Vrhunska glumačka ekipa i čudesno realističan prikaz opasnog života na ulicama Medellina, stvorili su film koji je festivalski žiri nagradio Propelerom Motovuna.

I drugi film također je djelo redateljice – „Slatki život“ (Isabella Eklof, Danska) priča je o djevojci koja opasno živi: ulazi u ljubavnu vezu s kriminalcem i s njim i njegovim prijateljima odlazi na skupo ljetovanje – i tu će shvatiti da život „sponzoruše“ nije bezopasan. Ovaj festivalski hit dobio je mnoštvo nagrada, ali i izazivao kontroverze, ponajprije zbog uznemirujućih scena seksualnog nasilja. Subotnja večer rezervirana je za glazbeni dokumentarac „Mathangi / Maya / M.I.A“ (Steve Loveridge, Velika Britanija / SAD) koji iznosi biografiju rap-ikone i političke aktivistice M.I.A. – koja je u samo nekoliko godina prošla put od obespravljene izbjeglice sa Šri Lanke do planetarne zvijezde. No, njezin društveni angažman nije lišen kontroverza, i ovaj film ih otvoreno iznosi u uzbudljivoj mješavini politike i glazbe.

Kraj „prvog poluvremena“ ovogodišnjeg programa zaključit će film „Bilo jednom u studenom“ (Andrzej Jakimowski, Poljska) koji priča priču koja će biti bolno prepoznatljiva našoj publici – o intelektualcima, srednjoj građanskoj klasi, koje okrutna pravila igre posttranzicijskih društva, pretvaraju u osiromašene, besperspektivne ljude. Osobitost ovog filma je što su njegovi dijelovi snimljeni u stvarnim uličnim neredima desnih radikala na ulicama Varšave i daju bolno vjeran prikaz života u konzervativnoj Poljskoj.

Nakon trodnevne pauze i dolaskom novog produženog vikenda filmski program će se nastaviti od sljedećeg četvrtka, s nova četiri filma, među kojima će biti i pretpremijera dokumentarnog filma Nebojše Sljepčevića „Srbenka“, koji je s tek nekoliko projekcija dobio niz prestižnih nagrada u inozemstvu, ali i specijalno priznanje žirija u Motovunu.

Sve projekcije počinju u 21 h – ulaz 20 kn / Srbenka 30 kn.

Program

Četvrtak 30.8.

UBITI JESUSA
Kolumbija, Argentina, 2017., 99’
r. Laura Mora
Propeler Motovuna za najbolji film MFF2018

Petak 31.8.

SLATKI ŽIVOT
Danska, Nizozemska, Švedska, 2018., 93’
r. Isabella Eklöf

Subota 1.9.

MATANGI / MAYA / M.I.A.
Šri Lanka, UK, SAD, 2018., 95’
r. Steve Loveridge

Nedjelja 2.9.

BILO JEDNOM U STUDENOM
Poljska, 2018., 92'
r. Andrzej Jakimowski

Četvrtak 6.9.

DNEVNIK VARALICE
Švedska, 2017., 97’
r. Ivica Zubak

Petak 7.9.

ANĐEO
Argentina, Španjolska, 2018., 115'
r. Luis Ortega

Subota 8.9.

SRBENKA
Hrvatska, 2018., 72'
r. Nebojša Slijepčević
– specijalno priznanje žirija MFF 2018
PRETPREMIJERA + razgovor s autorom

Nedjelja 9.9.

B-FILM: ZVUK I STRAST ZAPADNOG BERLINA 1979. - 1989.
Njemačka, 2015., 92’
r. Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange

Facebook events