tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
MyBeeLine – POBJEDNIK PROJEKTA „MOJ ZABA START“
event Događaj

MyBeeLine – POBJEDNIK PROJEKTA „MOJ ZABA START“

03.10.2016.

Moj Zaba Start, natječaj za dodjelu financijske potpore najboljim aplikacijama koje nude rješenja za unaprjeđenje i jednostavnije poslovanje u sektorima poljoprivrede, turizma i mikro poduzetništva, dobio je svog pobjednika. Radi se o aplikaciji MyBeeLine namijenjenoj pčelarima.

S ovom aplikacijom pčelari se lakše brinu o pčelama jer im ona pravovremeno javlja kada je potrebno napraviti određene akcije u košnicama kako bi se sprječile infekcije ili bolesti. U nastavku pročitajte kratki intervju s autorima aplikacije:

Kako ste došli na ideju za aplikaciju, kada i gdje ste vidjeli potencijal? Jeste li vjerovali u uspjeh u Hrvatskoj?

Ideja za razvoj aplikacije za pčelare inicijalno je došla iz Osijeka, kad nam je jedan od članova sadašnjeg tima istaknuo sve probleme s kojima se susreće kao pčelar. S obzirom da imamo prijatelje i članove obitelji koji se bave pčelarstvom, odlučili smo se uhvatiti u koštac s problemima i stvoriti kvalitetno rješenje. Iako je cijela priča krenula kao studentski projekt, na tržištu smo uočili potrebu za našim proizvodom te smo zajedno odlučili projekt podići na novu razinu. Vjerovali smo da će nam hrvatsko tržište biti odlična odskočna daska u druge europske, ali i svjetske zemlje odakle sada dolaze naši korisnici.

Mislite li da je mladima u Hrvatskoj teško uspjeti, što je potrebno za uspjeh?

Ne smatramo da je uspjeh drastično vezan za lokaciju. U današnjim uvjetima globalizacije i povezanosti mladima u Hrvatskoj jednak je izazov uspjeti kao svima u svijetu. Nažalost, moramo priznati da smo i sami osjetili nepovoljnu poduzetničku klimu u Hrvatskoj i birokraciju koja otežava ostvarivanje ciljeva, ali osoba koja je odlučila uspjeti to će i napraviti bez obzira na prepreke. Motivacija je najvažnija. Bez motivacije se lako odustaje, ako ne na prvoj onda na nekoj idućoj prepreci.

Što biste poručili svim mladim ljudima koji žele pokrenuti posao, ali možda nemaju dovoljno hrabrosti? Savjet?

Vaše vrijeme je sada. Ne treba strahovati jer je upravo sada idealno vrijeme za eksprerimentiranje! Između škole/fakulteta i prvog zaposlenja kada mladi uglavnom imaju najmanje odgovornosti, najviše slobodnog vremena i snage. Ne treba se zaletjeti i prihvatiti prvi posao koji nam se nudi, već treba hrabro izaći iz zone udobnosti i ostvariti svoje ambicije. Ako sve to propadne, uvijek se možete zaposliti, bez gorčine i pitanja “što bi bilo da je bilo…”. Kvalitetan tim također je izrazito važan, teško je ostvariti visoke ciljeve u poduzetništvu, a još je teže ako to pokušate potpuno sami.