tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU
event Događaj

ODLIČAN PROVOD NA SUPERUHO FESTIVALU

08.08.2016.

Treće izdanje Super Uho festivala preselilo se iz Šibenika u Primošten i tim potezom organizatori su podvukli crtu pod prošla izdanja i krenuli u novu avanturu koja će, ako je suditi po ovogodišnjem festivalu, biti itekako uspješna (na festivalskom tlu moglo se čuti kako sve podsjeća na prvi Terraneo).

Primošten nije daleko od Šibenika, ali preseljenje van grada u prirodu bio je pun pogodak i intimna atmosfera koja je time dobivena oduševila je sve posjetitelje festivala koji su se našli u sweet spotu između 2 pozornice, kampa i prekrasne plaže. Uz manje preinake ova lokacija bi mogla biti savršeni dugogodišnji dom Super Uho festivala.

 

Većina posjetitelja okupirala je kamp dan prije početka festivala i gotovo ga u potpunosti popunila tako da su svi koji su stigli na prvi dan festivala svoje šatore ugurali na posljednje preostale centimetre slobodnog prostora. Proširenje kampa sigurno je na listi prioriteta za sljedeću godinu jer je interes za ovim tipom smještaja bio zaista velik.

Posjetitelji su još pristizali na brdašce iznad Primoštena, a festival je krenuo prvom svirkom na Second stageu. Velika pohvala organizatorima za točnost satnice tijekom cijelog festivala jer je takva disciplina još uvijek rijetka praksa u našim krajevima. Second stage bio je ugodno iznenađenje i da nije samo tu za popunjavanje vremena dok se izmjenjuju izvođači na Žedno Uho stageu pokazali su posjetitelji koji su ciljano došli zbog bendova koji su na njemu nastupali. Ovo se posebno odnosi na fanatične obožavatelje Lightning Bolta koji će se nakon ovakvog koncerta sigurno ubrzo vratiti i održati klupski nastup.

Prvi bend Žedno Uho stagea, ujedno i jedini hrvatski bend na toj pozornici, bili su Pips, Chips & Videoclips koji su bili dobar izbor za otvaranje i uvod publike u festival. Praksa da domaći bend otvara „glavni stage“ trebala bi se zadržati i u sljedećim izdanjima festivala. Nakon Pipsa na stage dolaze Peter Hook and the Light. Poslije zagrebačkog koncerta 2013. i ovogodišnjeg primoštenskog možemo zaključiti da je basist Joy Divisiona definitivno miljenik hrvatske publike i da su njihove pjesme prevažan dio rock povijesti da bi ležale negdje zakopane i da zaslužuju live izvođenje pa makar i s jednim originalnim članom.

Drugog dana zasvirali su stari znanci iz Seattlea, Mudhoney, i live projekt Squarepushera, Shobaleader One. Ne znam kako su Mudhoney zvučali 1989. u naponu karijere, ali jednostavno ne mogu vjerovati da su mogli zvučati bolje nego danas. Pokazali su, kao i Melvins prošlogodišnjim koncertom u Močvari, kako su tip benda koji „ne odrađuje“ niti jedan koncert nego svaki sviraju kao da im je prvi i posljednji i zato su jedna od posljednjih beskompromisnih utvrda rock n rolla. Po mnogima najbolji nastup festivala. Shobaleader One su, s druge strane, svojom tehničkom nadmoći iznenadili sve prisutne i pokazali kako jazz i funk mogu zvučati svježe i zanimljivo 2016. godine. Definitivno najveće iznenađenje festivala.

Treći dan festivala bio je i najposjećeniji s Mark Laneganom/Jeffom Fielderom i Devendrom Banhartom kao glavnim izvođačima. Slično kao i Peter Hook, Mark Lanegan se udomaćio kod naše publike. Ovaj put stigao je praćen samo gitaristom Jeffom Fielderom i takva kombinacija bila je apsolutno fantastična. Dobro poznati duboki Laneganov vokal uz virtuozno sviranje Fieldera bio je savršeni soundtrack za spori zalazak sunca na primoštenskom horizontu. Nažalost dosta ljudi kod nas još uvijek ne shvaća ovakve intimne koncerte i glasnom pričom pokazuje svoje nepoštivanje glazbenika i drugih posjetitelja (ista situacije zbila se i na Laneganovom koncertu u zagrebačkoj Laubi). Devendra Banhart očito je tip izvođača kojeg „žednouha“ publika najviše voli. Lagani alternativni rock privukao je najviše publike u sva tri dana i uspješno zatvorio Žedno Uho stage, a Žen su svirkom na Second stageu zatvorili festival.

 

Osim vrhunske glazbe, Super Uho je ponudilo i odličnu hranu, vrhunsko craft pivo, zanimljive rock dokumentarce, Iskonovu kreativnu radionicu, sjajan lounge prostor i prekrasnu plažu udaljenu koju minutu hoda od festivala.

Pozitivna atmosfera koja je vladala sva tri dana Super Uho festivala rijetko se osjeti u Hrvatskoj i bilo bi šteta da se ovakav festival ne nastavi održavati i sljedećih godina. Ova tri dana hraniti će nas čitavu godinu i već sad nestrpljivo čekamo prve najave za Super Uho #4 :).

ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU ODLIČAN PROVOD NA SUPER UHO FESTIVALU