tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
ODMETNUTI GRAFITI - KREŠIMIR BUDEN
4.-25.7.2018 , Zagreb
event Događaj

ODMETNUTI GRAFITI - KREŠIMIR BUDEN

30.06.2018.

Pozivamo te na otvorenje izložbe Krešimira Budena (2Fast) - Odmetnuti Grafiti u Galeriji na katu (KIC), 4. srpnja u 20 sati.

Krešimir Buden nakon završetka Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn svoje prve radove ostvaruje kasnih 80tih na zagrebačkim ulicama u svojevrsnom preporodu autorskih dekoracija na javnim površinama nadahnutih grafitima iz urbanih američkih gradova.

Zadržavajući dio estetike i ikonografije ulične umjetnosti istraživanje nastavlja u voluminoznim prikazima na neke od klasičnih grafiterskih motiva. Radovi koje će izložiti imaju klasična obilježja skulptura, no nose sa sobom izrazitu vezu s uličnom umjetnošću vezanu za hip hop glazbu i subkulturu, te time ostvaruju pomak na izlagačkoj sceni.

Izložba ostaje otvorena do 25.7.2018.

"Krešimir Buden pripada generacijski tom prvom valu klinaca koji su krajem 80-tih godina prošlog stoljeća na zagrebačkim ulicama, bez pretjeranih ideja o najavi promjene svijeta, krenuli s domaćim verzijama grafita.
Fascinirani čitavim paketom (glazba, moda, žargon, svjetonazorska načela) koji uz grafite kao subkulturni fenomen etničkih i rasnih manjina biva uvezen iz neke druge urbane sredine, naši autori s dobrim kašnjenjem objeručke prihvaćaju i rade na prilagodbi istih, dodajući lokalizirane motive i ikonografiju. Buden u tom okruženju ostvaruje zanimljive radove na kojima se vidi likovna pismenost, no ubrzo sam sebi postavlja niz kako estetskih, tako i formalnih pitanja, koja stavljaju dvodimenzionalne napise i crteže po zidovima u drugi plan."

Emil Matešić (iz predgovora)

Facebook event