tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
OTVARANJE IZLOŽBE „HRVATSKE PLANINE“ STIPANA TADIĆA
18.1.-3.2.2018. , Zagreb
event Događaj

OTVARANJE IZLOŽBE „HRVATSKE PLANINE“ STIPANA TADIĆA

17.01.2018.

U četvrtak 18. siječnja u Laubi – kući za ljude i umjetnost otvara se izložba hrvatskog slikara Stipana Tadića pod nazivom „Hrvatske planine“. Izložba će biti postavljena do 3. veljače, a tijekom postava bit će održana i zanimljiva predavanja vezana uz tematiku izložbe.

Izložba Hrvatske planine nastavlja se na koncept naivne umjetnosti i poetiku ciklusa Motivi iz Okolice s početka 2017. godine, kada je prvi put predstavljena monumentalna slika Sljeme. Kako sam autor navodi, slika Sljeme, izložena u kontekstu Motiva, predstavljala je kontrast sarkazmu i (negativnom) kritičkom prikazu zagrebačke periferije, ali i kritičnosti i sarkazma svih Tadićevih radova. Pet monumentalnih ulja na platnu: Biokovo, Dinara, Velebit?, Sljeme, Sljeme sa stražnje strane i Učka te pet ulja na staklu – Sv. Rok, Klek, Ravna Gora, Ivanščica, Kalnik prirodu postavljaju u središte, a za razliku od većine prethodnih ciklusa, umjetnik prikazuje pejzaže ispražnjene od ljudske prisutnosti. Nasuprot prethodnim radovima gdje je ljudska figura predstavljala (auto)humorni pristup umjetnika, točku kritičkog preispitivanja stvarnosti, u ovom ciklusu Tadić nastoji u potpunosti izbjeći angažiranost, pružiti isključivo estetsko iskustvo koje na osobnoj i kolektivnoj razini predstavlja monumentalnost prirode. – iz predgovora Patricije Počanić.

Raspored predavanja:

  • subota 20. siječnja u 19 sati / Park prirode Medvednica – „O Medvednici“
  • utorak 23. siječnja u 19 sati / Dubravko Sincek – „Planinarenje po zavičaju – planine zagorja“
  • srijeda 26. siječnja u 19 sati / Josip Zanki – „Romantične vizije planine“
  • četvrtak 25. siječnja u 19 sati / Luka Tomac – „Planine u nestajanju Klimatske promjene i ljudi“
  • petak 2. veljače u 19 sati / Edo Popović i Andrija Škare – „Od grada do planine“

Facebook event