tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
PIKTO U GOSTIMA / FOMO – GLITCHBOY2000
17.8.2018. , Zagreb
event Događaj

PIKTO U GOSTIMA / FOMO – GLITCHBOY2000

14.08.2018.

U posljednjih se deset godina mnogo teoretiziralo o glitch artu tj. umjetnosti greške, ali ovaj umjetnički pravac tek je nedavno zahvaljujući drugim silnicama pop kulture postao popularan u mainstreamu.

Ono što je kod glitch arta posebno zanimljivo umjetnicima, ali i publici, je upravo nepredvidljivost rezultata koji se dobiva manipuliranjem elektroničkim komponentama i raznim softverima. U Hrvatskoj je glitch art scena tek u povojima, a jedan od njezinih najaktivnijih predstavnika svakako je Glitchboy 2000, mladi umjetnik čije je umjetničko polazište bila street art i graffiti scena. Posebnost izričaja Glitchboy 2000 je povezivanje suvremenog i klasičnog, digitalnog i modernog.

U vrlo zanimljivom umjetničkom ciklusu „Social Anxiety“, Glitchboy 2000 je uspio klasičnom slikarskom tehnikom ulja na platnu fizički zarobiti nepredvidljivost digitalne greške, prikazavši svjetski poznata likovna djela u glitch intervenciji. U novom umjetničkom ciklusu Glitchboy 2000 se odmiče od publici prepoznatljive tehnike i formata, vraća se umjetničkim počecima graffiti arta i korištenju spreja, a podloga više nije platno nego drvena ploča.

Nova serija pokazuje kreativnu ekspanziju mladog umjetnika koji se ne boji zakoračiti u nepoznato tragajući za novim načinima prenošenja vlastitih unutarnjih stanja publici. Ova se želja očituje u odmicanju od figuracije prema apstrakciji iako je ta granica samim odabirom žanra već bila pomaknuta i u prethodnim serijama, umjetnik u novom ciklusu eksperimentira bojama i velikim formatom pokušavajući tako zaista simulirati grešku koju u ovom slučaju proizvodi njegov umjetnički apparatus umjesto elektroničke naprave. Umjetnik postaje medij koji se prepušta višoj intervenciji u potrazi za istinskim izričajem pravca u kojem stvara.

Nela Simic

PIKTO u gostima naziv je serije izložbi suvremene umjetnosti koje će se održavati tijekom Ljeta u Tehničkom. Otvorenje je u petak 17. kolovoza u 17 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Ulaz na izložbu je besplatan, a za glazbenu podlogu pobrinut će se DJ Iso Miki (KUKU$ Klan).

Facebook event