tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
RETROSPEKTIVA RAJKA GRLIĆA
4.10.2018. , Zagreb
event Događaj

RETROSPEKTIVA RAJKA GRLIĆA

30.09.2018.

U četvrtak, 4. listopada, u kultnom zagrebačkom MM centru bit će prikazani rani radovi velikana hrvatskog filma, Rajka Grlića, uz gostovanje samog redatelja. Program počinje u 19:30, uz besplatan ulaz, a dio je projekta Kratke slike posvećenog inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Rani Grlićevi radovi predstavljaju se u sklopu programske cjeline Runda kratkog posvećene hrvatskom kratkometražnom filmu.

Redatelj Rajko Grlić u svojoj je, više od pola stoljeća dugoj karijeri snimio pozamašan broj dugometražnih igranih filmova (Samo jednom se ljubi, U raljama života, Karaula, Ustav Republike Hrvatske...), osvojio neke od najuglednijih međunarodnih filmskih nagrada te pokrenuo jedan od najpopularnijih domaćih festivala, onaj u Motovunu.

Ove se godine okitio i nagradom Vladimir Nazor za životno djelo što je sjajna prilika da otkrijemo kako su izgledali sami počeci njegove filmske odiseje. Program uključuje njegove prve radove nastale u Kinoklubu Zagreb. Tu je i film s kojim je ostvario prve značajne međunarodne uspjehe, a koji je snimio za legendarni Filmski autorski studio Sve jedno drugo pojede u kojem u samo jednom kadru iznalazi bespoštednu alegoriju ljudskog stanja. Program zatvara Grlićev zabranjeni dokumentarac Pitka voda i sloboda (1974.) koji je dobio još dva nastavka, jedan 1986., a drugi 1998. godine.

S Rajkom Grlićem filmska kritičarka Višnja Vukašinović uživo razgovara o njegovim autorskim počecima, traženju autorskog jezika i izazovima s kojima se susretao kao mladi filmaš koji je tek kretao u profesionalne vode.

Facebook event