tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
„ŠAKAN FESTIVAL“ NAJAVLJUJE TREĆE IZDANJE U BRELIMA!
10. i 11.8.2018. , Brela
event Događaj

„ŠAKAN FESTIVAL“ NAJAVLJUJE TREĆE IZDANJE U BRELIMA!

04.03.2018.

Festival će se održati 10. i 11. kolovoza na platou/đigi ispred hotela Soline u centru Brela.

Glavni izvođači ove godine su Urban & 4, Rundek Cargo Trio i američki kantautor Grant-Lee Phillips. Uz najavljene headlinere nastupiti će Irena Žilić, RØLØ i Mnogi Drugi. Rundeka, Urbana i Irenu Žilić ne trebamo posebno predstavljati pa ćemo krenuti od headlinera Granta-Leeja Phillipsa.

Grant-Lee Phillips je američki kantautor i multiinstrumentalist iz Kalifornije.  S 19 godina se zbog studija filma preselio u Los Angeles gdje s Jeff Clarkom osniva bend Shiva Burlesque  koji se ubrzo raspada pa Phillips počinje nastupati pod pseudonimom Grant-Lee Buffalo te mu se nakon nekoliko samostalnih nastupa pridružuju Joey Peters i Paul Kimble i trio ubrzo potpisuje za Slash Records. Michael Stipe, pjevač grupe R.E.M., je njihov debitantni LP „Fuzzy“  (izašao 1993. godine) nazvao albumom godine, a Grant-Lee Phillipsa je Rolling Stone proglasio najboljim muškim vokalom 1995. godine. Bend prestaje djelovati krajem 90ih i 1999. godine Phillips pocinje svoju solo karijeru. U to vrijeme počinje glumiti gradskog trubadura u popularnoj seriji Gilmore Girls. Godine 2001. izlazi album „Mobilize“, zatim „Virginia Creeper“ 2004., „Nineteeneighties“ 2006., „Strangelet“ 2007. i „Little Moon“ 2009. godine. „Walking in the Green Corn“ (2012.) je album kojeg je dobrim dijelom posvetio narodu plemena Cherokee iz kojeg i on sam djelomično vuče porijeklo. Album „Narrows“ izlazi 2016., a „Widdershins“ 2018. godine kojeg je miksao Tucker Martine poznat po svom radu s bendovima My Morning Jacket i The Decemberists.


RØLØ je projekt tri splitska glazbenika različitih glazbenih pozadina (Leut Magnetik, Lažni brkovi, Beta Bombe), a instrumentarij benda čine bubanj, bas, gitara te ostala elektronička pomagala. Bend je svoj prvi koncert održao u sklopu manifestacije radia KLFM.org „Radio na cesti" 2015., a od onda redovito nastupa diljem Hrvatske na različitim indie festivalima i manifestacijama: Indirekt-Umag, Dan D - Tvornica Kulture, Zagreb-Brucošijada FERa, Kset, Dubrovnik (Koncertne večeri u legendarnom Kinu Slavica)… U vlastitom izdanju 2016. godine su objavili svoj prvi album „RØLØ“ na kojem se nalazi hit singl "Zva' ću te", a kojeg prati vrhunski video uradak redatelja Rina Barbira. Video je zbog svog "eksplicitnog" sadržaja navodno zabranjen na nacionalnoj televiziji.

Mnogi Drugi je zagrebački bend koji svira akustični alternativni rock. Gitarist Ante i pjevač Mandre su osnovali bend koji u ovom obliku nastupa od 2013. godine. Ušli su u finale 9. Demofesta i HR Demo Kluba 2015., pobijedili su na natječaju „Zasviraj sa Žujom“ i tako zasvirali na 10. INmusicu; Manu Chao ih je izabrao kao pobjednika natječaja „Sviraj s Manu Chao“ te su zasvirali kao njegova predgrupa na „Špancirfestu“ 2016. godine, a održali su i preko 50 koncerata od koji treba izdvojiti nastup u velikom pogonu Tvornice kulture s Drvoredom, nastup u Vintage Industrial Baru s kultnim Antenatom, REGIUS Festival u Šibeniku, HOOMSTOCK u Humu na Sutli i 'mnoge druge'. Godine 2017. objavljuju svoj album prvijenac „Prvi“ u izdanju Croatia Recordsa.Ulaznice se mogu kupiti već od 15. travnja 2018. godine u Rockmarku (Zagreb), Dirty Old Shopu (Zagreb), Caffe Baru Basket (Split) i u Tobacco Shopu (Brela). Cijena festivalske karte je 50 kn.