tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
SKEPTICI U PUBU
16.11.2018. , Zagreb
event Događaj

SKEPTICI U PUBU

15.11.2018.

Skeptici stižu u SAX!, 16. studenog, od 18 do 21 sat.

Teme i predavači:

  • Dubravka Bosnić - Medicina: holizam i mehanicizam
  • Mladen Vukmir - Vidio sam je na naslovnici magazina
  • Ana Bakran - Izazovi autostopiranja 5 godina po svijetu

Sažeci predavanja:

  • Tehnički napredak i razvoj medicine temeljene na dokazima doveli su do sve veće fragmentacije struka unutar (interne) medicine te eksponencijalnog razvoja dijagnostičkih kriterija i dijagnostičko-terapijskih algoritama. Usprkos činjenici da takav razvoj može pridonijeti poboljšanju nekih relevantnih ishoda, medicinska praksa je i dalje prožeta problemom procjepa između pristupa problemu (bolesti) i pristupa bolesniku. Medicinu osnovanu na dokazima treba promatrati u kontekstu jačine postojećih dokaza i, što je još važnije, svih onih kliničkih scenarija za koje formalni dokazi ne postoje, ali je liječenje potrebno. Kliničko rasuđivanje i dalje ostaje nezamjenjivi alat u kliničkom radu, uz tri osnovne pretpostavke: kontinuirano učenje, konzultaciju s kolegama i povratnu informaciju.
  • Poput teksta pjesme Model grupe Kraftwerk, modeli iskorištavanja nematerijalne imovine mijenjaju se tijekom moderne povijesti. Reforma propisa o autorskom pravu Europske unije tek je jedna u niz od promjena koje se nižu poput odjevnih predmeta na modnoj reviji. Sjetimo se samo američkih SOPA/PIPA, međunarodne ACTA, Zakonu o moderniziranju autorskog prava. Očito je da se sustav intelektualnog vlasništva učestalo nastoji radikalno modernizirati kao reakcija na tehnološke promjene i promjene poslovnih modela koje oni izazivaju. Nova reforma autorskopravnog zakonodavstva Europske unije izaziva reakcije u širokom društvenom kontekstu. Potrebno je imati na umu da se radi prvenstveno o nastojanjima da se postojeći sustav prilagodi, bez nastojanja da se osmisli sustav koji bi bolje odgovarao zaštiti nematerijalne imovine u kontekstu drugačije vrste stvaralaštva, nastalom u tehnologiziranom gospodarstvu i brojnim sve različitijim, novim tehnologijama omogućenim poslovnim modelima.
  • Ana Bakran je u ožujku 2013. godine krenula na autostopersko putovanje od Zagreba do Bora Bore. Da stigne do tamo trebale su joj skoro četiri godine. Nakon povratka u Hrvatsku, odlučila je napisati knjigu te se još jednom uputila do Francuske Polinezije. Ovaj put je stopirala brod - preko Pacifika, iz Paname do Markižanskog otočja. Četrnaest mjeseci živjela je s otočanima prije nego što je završila s pisanjem knjige i okrenula svoj život za 180°. Svoju jedinstvenu priču podijelit će na Skepticima u pubu.

Facebook event