tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
Sportovi na Europskim sveučilišnim igrama
12.-25.7.2016. , Zagreb, Rijeka
event Događaj

SPORTOVI NA EUROPSKIM SVEUČILIŠNIM IGRAMA

23.04.2016.

Najvažniji elemet Igara su, naravno, sportovi. Natjecanja će se održati u 8 obaveznih sportova, 11 dodatnih sportova, 2 demonstrativna sporta i 2 sporta za sportaše s invaliditetom.

8 osnovnih sportova čine: futsal, nogomet, stolni tenis, odbojka, košarka, tenis, badminton i rukomet. Ovi sportovi su Hrvatskoj donijeli mnogobrojne medalje kroz profesionalna natjecanja i najpopularniji su među studentskom populacijom. Temelj razvoja sveučilišnog sporta baziran je na ovim disciplinama i ovi dvoboji će sigurno biti najpopularniji i najposjećeniji na nadolazećim Igrama.

11 dodatnih sportova čine: odbojka na pijesku, ragbi 7, šah, judo, karate, taekwondo, veslanje, bridž, golf, košarka 3x3 i sportsko penjanje. Odabir dodatnih sportova je temeljen na rastu popularnosti pojedinog sporta među studentima, željom da se neki od njih dodatno populariziraju i mogućnosti održavanja natjecanja u Hrvatskoj ovisno o sportskim objektima i stručnom kadru. Cilj je povećati zanimanje studenata za ove sportove kako bi se zadržali na Igrama i u budućnosti.

2 demonstrativna sporta čine: plivanje i vaterpolo. Pošto u Hrvatskoj postoje odlični uvjeti za natjecanje u ova 2 sporta odlučeno je da će se kroz njih ispitati spremnost studenata da se i ovi sportovi uvedu na Igre. Cilj uvođenja demo sportova je integracija čim više različitih sportova u okrilju Igara.

2 sporta za osobe s invaliditetom čime: stolni tenis i plivanje. Jedan od glavnih ciljeva Igara je integracija cjelokupne studentske populacije pa tako i osoba s invaliditeom. Kroz ova 2 sporta Igre će pokazati kako osobe s invaliditetom unatoč fizičkim preprekama itekako mogu doprinijenti razvitku sporta, ali i zajednice općenito.