tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
STIGAO JE PRVI DAN ŠKOLE
5.9.2016.
event Događaj

STIGAO JE PRVI DAN ŠKOLE

05.09.2016.

Nova školska godina počinje 5. rujna što znači da tisuće osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata započinju ili nastavljaju svoje obrazovanje. Svaki početak školske godine posebno je uzbudljiv za one koji upisuju prvi razred osnovne ili srednje škole i prvu godinu fakulteta. Pravo uzbuđenje kreće i za one koji će nagodinu krenuti korak dalje, a to su osmaši, maturanti i apsolventi.

Osmaši imaju posljednju priliku dovesti ocjene do maksimuma kako bi što bolje konkurirali za upis u željenu srednju školu. Poplava odlikaša zadnjih godina upise u srednju školu učinila je posebno stresnim i svaki bod je bio presudan, ali su barem prestale gužve po školama i stajanje u redovima s uvođenjem online upisa putem web stranice upisi.hr.

Maturante očekuje možda i najteža godina u cjelokupnom obrazovanju. Osim zadnje godine srednje škole, tu je i matura, a za one koji će upisivati fakultete i upisi na fakultet (u slučaju nekih fakulteta i dodatni prijemni ispit). Oni koji se odluče za pripreme za maturu, u školi ili van nje, biti će posebno iscrpljeni ove godine i podsjećamo ih da se ipak ne zaborave i opustiti :). Dosta škola već ima programe priprema i to je uvijek najbolji izbor jer profesori koji su s učenicima proveli 4 godine najbolje znaju njihov potencijal i kako ih što bolje pripremiti. Izbor priprema van škole je zaista velik i najbolji prijedlog je savjetovati se sa starijim generacijama koje su to prošle prethodne godine.

Apsolventi, u većini slučajeva, provode zadnje dane u obrazovnom sistemu i polako kreću na tržište rada. Traženje posla može biti prava muka, ali treba ostati pozitivan i ne prepustiti se trenutnoj lošoj situaciji, nego biti progresivan i maksimalno se aktivirati kako bi došao do svog željenog cilja. Nikako nemoj zaboraviti istražiti opcije poput volontiranja ili stažiranja koje ti mogu otvoriti prilike na koje nisi nikad računao. Ako se odlučiš za poslijediplomski studij, dobro prouči sve modele financiranja i sufinanciranja takve vrste obrazovanja jer se školarine znaju popeti na vrtoglave cifre.