tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
„THE ROMAN PRESIDENCY OF THE EU COUNCIL, IN 2019" - PREDAVANJE
4.6.2018. , Zagreb
event Događaj

„THE ROMAN PRESIDENCY OF THE EU COUNCIL, IN 2019" - PREDAVANJE

31.05.2018.

U auli Sveučilišta u Zagrebu, u ponedjeljak 4. lipnja u 10 sati, Nj. E. gospodin Victor Negrescu, opunomoćeni ministar za europske poslove, održat će predavanje pod nazivom "The Roman Presidency of the EU Council, in 2019".

Kao najmlađa članica Unije, Hrvatska po prvi puta preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije 1. siječnja 2020. i zajedno s Finskom i Rumunjskom čini tročlanu skupinu pod nazivom "trio". Dok predsjedaju Vijećem države članice blisko surađuju, a sustav "trio" uveden je Ugovorom iz Lisabona iz 2009. Zajedno određuju dugoročne ciljeve i pripremaju zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju toga programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe.

Rumunjska će predsjedavati od siječnja do lipnja 2019., Finska od srpnja do prosinca iste godine, a nakon toga slijedi hrvatsko predsjedavanje.

Predsjedništvo je odgovorno za pokretanje rada Vijeća na zakonodavstvu EU-a, osiguranje kontinuiteta programa EU-a, urednost zakonodavnih procesa i suradnju među državama članicama. Kako bi to ostvarilo, predsjedništvo mora djelovati kao pošten i neutralan posrednik.

Ovo događanje na Sveučilištu u Zagrebu organizirano je s ciljem rasprave i dijaloga sa studentima stoga se pozivaju svi zainteresirani da dođu u što većem broju!