tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
USUSRET 14. ZAGREB FILM FESTIVALU
12.-22.11.2016. , Zagreb
event Događaj

USUSRET 14. ZAGREB FILM FESTIVALU

13.10.2016.

Zagreb Film Festival kroz sva izdanja, a posebno kroz program „Kockice“, promovira filmove nastale u hrvatskim produkcijama i koprodukcijama, ali ove godine oboren je rekord po broju hrvatskih filmova u glavnom programu. Od 13 filmova koji se bore za Zlatna kolica čak je 4 snimljeno u hrvatskoj produkciji.

Napokon ćemo imati priliku vidjeti premijeru filma „Ne gledaj mi u pijat“ Hane Jušić koji je nagrađen na ovogodišnjem Venecijanskom festivalu. Što se tiče ZFF-a Hana je u, već spomenutom programu „Kockice“ osvojila glavnu nagradu za film „Terarij“.

„Trampolin“, premijerno prikazan na Pulskom festivalu gdje je slavio u kategoriji Najbolje ženske sporedne uloge, debitantski je film Katarine Zrinke Matijević. Ova vrsna dokumentaristica snimila je petnaestak dokumentarnih filmova, a za „Iza lica zrcala“ nagrađena je nagradom Oktavijan.

Za glavnu nagradu se natječu još dva filma s manjinskom hrvatskom kopodukcijom. Radi se filmu „Oslobođenje Skopja“ Rade i Danila Šerbedžije i „Kuća drugih“ Russudana Glurjidze. Prvi film predstavlja Makedoniju, a drugi Gruziju u utrci za ovogodišnjeg Oscara.

Sve filmove na ovogodišnjem festivalu potraži na službenim stranicama ZFF-a.