tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
VISUALIA FESTIVAL 2018.
13.-15.9.2018. , Pula
event Događaj

VISUALIA FESTIVAL 2018.

12.09.2018.

Još nas samo sati dijele od početka šestog po redu Visualia Festivala koji će Pulu pretvoriti u čaroban svijet svjetlosti! Ove godine festival će se održati od 13. do 15. rujna, uz brojne hrvatske i inozemne umjetnike. Svečano otvorenje festivala je u četvrtak, 13. rujna, s početkom u 20 sati u Carrarinoj ulici.

Prijavljeno je čak 19 umjetnika koji će se prezentirati s 23 rada na ukupno 13 lokacija kada će u tri dana festivala postavit gradske prostore u drugačije okvire i pritom privući oko 20 tisuća posjetitelja.

Cilj festivala je promicanje modernih radova iz područja audiovizualne umjetnosti te isticanje umjetničkih vrijednosti, kao i povećanje cjelokupnog kulturnog kapitala, isticanje umjetničkih vrijednosti i postizanje koristi za zajednicu i društvo.

Visualia Festival prvi je festival svjetla u Hrvatskoj prilikom kojeg svi Puležani i pulski posjetitelji šetajući gradom kao da se transportiraju u drugu dimenziju, u budućnost isprepletenu grandioznom prošlošću i čarolijama nove tehnologije i audiovizualne umjetnosti. Održan po prvi puta 2013., iz godine u godinu raste, razvijajući se i predstavljajući nove umjetnike i poneke već dobro poznate, ali uvijek s novim, intrigantnim svjetlosnim instalacijama. Šesta godina održavanja festivala dokaz je njegove vrijednosti i potencijala za razvoj konkurentnosti i jačanje prepoznatljivog destinacijskog imidža koji Pulu predstavlja i kao grad svjetla, jer je Visualia 2016. godine uvršten u kalendar svjetskim svjetlosnih festivala. Ove godine na festivalu izlaže veći broj inozemnih umjetnika što je posljedica uključivanja udruge Sonitus u međunarodni EU-projekt koji je to omomgućio.

Direktor festivala, Marko Bolković istaknuo je i opisao sve dijelove programa koji će svakodnevno biti dostupni za razgledavanje od 20 do 24 sata. „Jedino je 3D maping na Forumu od našeg umjetnika Jeana Siniše Samboleca koji će se ove godine predstaviti nastavkom djela iz 2013. godine, Paneron 22 koji će se održati od 21 do 21.10 sati.“ istaknuo je Bolković.

Kako je bilo na prošlogodišnjem Festivalu Visualia pogledaj u videu, a sve dodatne informacije potraži niže na linku.

Detalji o festivalu