tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
BIOMEDICINSKA ISTRAŽIVANJA U HRVATSKOJ – STANJE I IZAZOVI
news Novost

BIOMEDICINSKA ISTRAŽIVANJA U HRVATSKOJ – STANJE I IZAZOVI

20.11.2018.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Razred za medicinske znanosti i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u srijedu 21. studenog od 10 do 14 sati u Velikoj dvorani Palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, Zagreb) organiziraju okrugli stol pod nazivom Biomedicinska istraživanja u Hrvatskoj – stanje i izazovi.

Program okrugloga stola  započet će uvodnim obraćanjima akademika Zvonka Kusića, predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademika Marka Pećine, tajnika Razreda za medicinske znanosti, i prof. dr. sc. Marijana Klarice, dekana Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega će uslijediti rasprava o dvjema važnim temama – sinergiji financiranja znanosti iz europskih strukturnih fondova (ESIF) i okvirnoga programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. (H2020) te udjelu rada u znanosti sveučilišnih biomedicinskih nastavnika.

Uvodna izlaganja na okruglom stolu, koja će održati niz eminentnih profesora i stručnjaka u ovom području, obuhvatit će analizu uspješnosti Hrvatske u programima Obzor 2020. Poseban naglasak bit će stavljen na analizu rezultata u području biomedicinskih istraživanja i na dodijeljena sredstva iz europskih strukturnih fondova (Operativni program konkurentnost i kohezija za istraživanje, razvoj i inovacije, područje biomedicina i zdravstvo) te na pregled kvalitete institucija u području biomedicine koji se temelji na provedenim vanjskim vrjednovanjima i vlastitim procjenama.

Okrugli se stol održava u okviru europskoga projekta Alliance4Life, koji financira Europska unija u sklopu programa Obzor 2020. Nositelj je projekta Sveučilište Masaryk u Brnu, sa svojim institutom CEITEC, a partneri na projektu devet vodećih istraživačkih institucija iz manje razvijenih europskih država. Uz Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, partneri su na projektu: Sveučilišna bolnica svete Ane (International Clinical Research Center – ICRC) u Brnu (Češka), Sveučilište Tartu (Estonija), Latvijski institut za organsku sintezu (Latvija), Sveučilište Vilnius (Litva), Sveučilište Semmelweis u Budimpešti (Mađarska), Medicinsko sveučilište u Lodzu (Poljska), Biomedicinski istraživački centar SAS u Bratislavi (Slovačka) i Sveučilište u Ljubljani (Slovenija).

Projekt Alliance4Life rezultat je inicijative deset vodećih biomedicinskih institucija iz devet EU13 ‒ država članica. Cilj je projekta smanjivanje razlika i podjela u istraživanju i inovacijama u području biomedicine između EU15 i EU13 zemalja. Europska komisija poduprla je tu novu inicijativu u sklopu programa Obzor 2020. za zdravlje s obzirom na to da rezultati i preporuke projekta Alliance4Life mogu dati korisne prijedloge kojima se može pridonijeti znanstvenoj politici država članica EU-a, kao i drugim europskim državama.

Jedan je od važnih zadataka projekta Alliance4Life organiziranje nacionalnih okruglih stolova radi informiranja javnosti i donositelja odluka o dobrim praksama partnera te njihov prijenos na druge institucije partnere, kao i predlaganje vlastitih načina unaprjeđenja sustava znanosti.