tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
CIRKUS PACIJENTUS SUTRA PONOVNO U RIJECI
news Novost

CIRKUS PACIJENTUS SUTRA PONOVNO U RIJECI

29.03.2018.

U riječkoj bolnici u tijeku su pripreme za novi ciklus radionica cirkuskih vještina za djelu na dugotrajnom liječenju koju provode klaunovidoktori još od 2014. godine. Projektom CIRKUS PACIJENTUS oni žele potaknuti bolesnu djecu na dugotrajnom liječenju na sudjelovanje u kreativnoj radionici cirkuskih vještina. Konačni cilj poticanja interesa za cirkuskom umjetnošću jest pobuđivanje želje za životom što je ključan dio liječenja i oporavka.

Klaunovidoktori unose u bolničko okruženje novi način komunikacije s djecom pokušavajući im otkloniti pažnju od bolesti i straha donoseći im svijet smijeha, životne radosti i igre, s obzirom da je to najbolji način komunikacije s djecom posebno u stresnim situacijama. Djeca uče razne trikove, a bolnički odjel pretvara se u pozornicu na kojoj je sve moguće: žongliranje lopticama i čunjevima, vrtnja tanjura, mađioničarski trikovi i pjesme.

Projekt se provodi pet dana zaredom po dva sata uzimajući u obzir fizičko i psihičko stanje djece. Četiri dana dva klauna uče djecu cirkuskim vještima, a peti dan djeca izvode naučene vještine za drugu djecu na odjelu, roditelje i medicinsko osoblje zdravstvene ustanove.

Tako djeca bacaju u zaborav sve što je, zbog bolesti, propušteno i veliča se njihova snaga i ustrajnost da uspiju napraviti ono što su naumila.. Iza vrata cirkuskog šatora ostavljaju se sve dijagnoze, predviđanja i nemoći, a pred šator izlaze samopouzdana djeca čija je volja za životom snažnija od svake bolesti. Djeca koja mogu baš sve. :)

Spomenimo još i da su Crveni Nosovi osvojili glavnu nagradu na prošlogodišnjem Moj Zaba Start natječaju u kategoriji Društvo. Time je potvrđena važnost njihove uloge za uspješan oporavak djece i doprinos zajednici. Više o samom pobjedničkom projektu možeš pročitati ovdje:

Crveni Nosovi