tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
ČOVJEK KOJI JE UKRAO BANKSYA - PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA
news Novost

ČOVJEK KOJI JE UKRAO BANKSYA - PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA

30.11.2018.

Tijekom trajanja izložbe „Potraga za stvarnošću: Jadranka Fatur i hiperrealno", međunarodno priznati street art umjetnik Lonac u muzejskom kafiću oslikavao je mural „Hat Wearers". U povodu predstavljanja ovog novog murala u MSU, u dvorani Gorgona ekskluzivno ćemo prikazati dokumentarni film „Čovjek koji je ukrao Banksya", priču o crnom tržištu umjetnina i stiliziranom portretu javnog prostora, te pronevjeri i kapitalizaciji ulične umjetnosti.

Banksy, svjetski poznati slikar uličnih murala, 2007. otputovao je u Palestinu te po cijelom gradu na tamošnjim zidovima i zgradama naslikao nekoliko politički provokativnih djela. I dok su neki u crtežima vidjeli prijetnju, a drugi ih hvalili kao prava umjetnička djela, samo je jedna osoba u tome vidjela poslovnu priliku. Bodybuilder i lokalni vozač taksija znan pod nadimkom Walid Zvijer osmislio je pravi poduzetnički plan: uzeti cijeli zid s crtežom i prodati ga onome tko za njega ponudi najviše novca.

Dokumentarni film „Čovjek koji je ukrao Banksya" provokativna je priča o crnom tržištu umjetnina; dok gledatelji prate Banksyev rad, istovremeno otkrivaju tajne tržišta umjetninama ukradenih zidova diljem svijeta. Riječ je o stiliziranom portretu javnog prostora, pronevjeri i kapitalizaciji ulične umjetnosti, a ponajviše o tome što se događa kada se politika Bliskog istoka susretne sa zapadnjačkim tržištem umjetninama.

Režija: Marco Proserpio, Italija, 2018.
Trajanje: 93'
TRIBECA FILM FESTIVAL 2018. – Nominacija za najbolji dokumentarni film

Broj karata je ograničen, cijena karte je 30 kn i može se kupiti na blagajni MSU-a i na stranicama Entrio.hr.

Film Čovjek koji je ukrao Banksya će se prikazivati u dva termina u MSU, u subotu 1.12., i petak, 7. 12. 2018. u 19 sati, a uz projekcije te očekuje i besplatan prigodan program.

Predstavljanje murala: Lonac „Hat Wearers“ - MSU caffe, subota, 1.12. 2018. u 18 sati.

Tribina "Ulična umjetnost: od provokacije do muzealizacije" - MSU, dvorana Gorgona, petak, 7.12.2018. u 20:30 (nakon projekcije filma).

Od 21:30 za sve goste glazbu će puštati LUNAR, jedan od pionira hrvatske ulične umjetnosti.