tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
DIGITALNI RENDEZ-VOUS / RENDEZ-VOUS NUMÉRIQUE
news Novost

DIGITALNI RENDEZ-VOUS / RENDEZ-VOUS NUMÉRIQUE

07.11.2018.

Francuski institut u Hrvatskoj poziva te na „Digitalni rendez-vous: mjesec predstavljanja digitalnih kultura“ kroz niz događanja za široku publiku organiziranih u Zagrebu .

Riječ je o novom projektu Francuskog instituta u Hrvatskoj vezanom uz nove medije te kulturne i kreativne industrije usmjerenom prema mladoj publici i široj publici općenito.

  • Okuplja više lokalnih aktera iz područja novih tehnologija u cilju stvaranja novog ekosustava koji Francuski institut čini središtem promišljanja, inovacija te francuskih i hrvatskih edukativnih akcija u digitalnom području.
  • Francuski stručnjaci iz kulturnih, znanstvenih i institucionalnih područja gostovat će u Zagrebu i razmjenjivati mišljenja i iskustva sa svojim hrvatskim kolegama te sa širokom publikom dijeliti svoje vizije najnovijih dostignuća u području digitalnog, njegovu tehničku i umjetničku primjenu, etička pitanja, kao i edukativne izazove koje to područje pobuđuje.
  • Izložba najboljih radova neovisne naklade francuskih video igara, radionice „glitch art“ koje uvode u manipulaciju podacima i dekonstrukciju slika, predstavljanje „Dozvole za Internet“ koja podučava kako potpuno sigurno surfati internetom, upotpunit će ovo cjelovito istraživanje.

Nove aktivnosti vezane uz digitalnu građu Francuskog instituta (kreativne radionice, sastanci vezani uz video igre, prostor virtualne stvarnosti…) odvijat će se tijekom čitave 2019. godine kao nastavak ovog projekta, dok nas novo obogaćeno izdanje Digitalnog rendez-vousa očekuje u 2019. godini!

PROGRAM

Javni sastanci
Svi će se odvijati u Francuskom institutu, Preradovićeva 5
Radionice su besplatne uz predhodnu najavu: institut@institutfrancais.hr

Srijeda 7.11. – 17h

Anamarija Musa, bivša povjerenica za informiranje vodit će okrugli stol o digitalizaciji kulture s Michelom Huynhom, glavnim kustosom Muzeja Cluny u Parizu te predstavnicima Ministarstva kulture i Hrvatskog državnog arhiva.

Razvoj informacijske tehonologije i digitalnog društva ima veliki potencijal u razumijevanju i širenju kulturne baštine kao i za kulturne, edukativne, gospodarske i promotivne svrhe. Digitalizacija kulturnih institucija omogućuje kreaciju novih dimenzija iskustava za posjetitelje te posebno privlači mlade naraštaje. (na hrvatskom i francuskom uz konsekutivni prijevod) 

Petak 9.11.

17h: Predavanje o umjetnoj inteliganciji i znanstvenoj fantastici, između mašte i stvarnosti koje će održati Jean Ponce, direktor istraživanja u INRIA - Izumitelji digitalnog svijeta. (na engleskom)

18:30h: Otvorenje izložbe „S’il vous play".

Ova će izložba predstaviti neovisnu produkciju francuskih video igara kroz izbor „ozbiljnih igara“ koje pobuđuju empatiju igrača prema ranjivim skupinama poput migranata, osoba s posebnim potrebama…

Subota 17.11. i 24.11. od 11h do 13h

Radionice „glitch art“ i „data moshing“ za sve dobne skupine vodi hrvatska udruga „Format C“. Široka publika dobit će priliku naučiti osnove praksi koje omogućuju ujedno tehnički, umjetnički i kritički pristup novim medijima. Sudionici će koristiti besplatne programe koji vrše intervencije unutar statičnih slika te će naučiti kako raditi s digitalnim datotekama u stvaranju „glitch arta“ - umjetnosti traženja, dokumentiranja i kataliziranja čudnih grešaka koje se pojavljuju u raznim elektroničkim sustavima.Dvije slične radionice održat će se i u školi  Eurocampus kao i u jednoj javnoj školi u Zagrebu.

Stručni susreti

  • studenog u Muzejskom dokumentacijskom centru: Michel Huynh, glavni kustos, predstaviti će restrukturaciju Muzeja Cluny u Parizu
  • studenog na Fakultetu elektrotehnike i računarstva: Jean Ponce, direktor istraživanja u INIRIA, održat će predavanje o umjetnoj inteligenciji
  • Razmjena mišljenja o „dozvoli za Internet“, akciji koja ima za cilj učenike javnih škola u Francuskoj senzibilizirati prema dobrim praksama korištenja interneta (datum i mjesto bit će naknadno definirani)

Sudionici

Michel Huynh

Glavni kustos muzeja Cluny od 2007., prije čega je radio u Louvreu (glavna administracija i Odjel umjetničkih predmeta), na zaštiti povijesnih spomenika regije Bourgogne i u upravi Muzeja Francuske. Specijaliziran je za namještaj, oružje, metalne predmete, srednjovjekovnu palaču, povijest muzeja i sve kolekcije nakon XVI. stoljeća. Kustos je izložbi Mač i srednjovjekovni putnik te prati projekt obnove muzeja.

Jean Ponce

Direktor istraživanja u INRIA – Izumitelji digitalnog svijeta i gost istražitelj na  NYU Center for Data Science, trenutno na dopustu s Ecole Normale Superieure (ENS) / PSL Research University, gdje je profesor, a od 2011. do 2017. je bio pročelnik Katedre za kompjuterske znanosti. Prije nego što se priključio ENS I INRIA, Jean Ponce je bio radio na MIT, Stanford, i na University of Illinois at Urbana-Champaign gdje je bio redovni profesor do 2005.

Anamarija Musa

Anamarija Musa, dr. sc., bila je Povjerenica za informiranje Republike Hrvatske od 2013. do 2018. Kao prva povjerenica izgradila je instituciju i postavila standard slobode informacija i ponovnu uporabu informacija javnog sektora u Hrvatskoj. Kao povjerenica bila je članica radne grupe Europske komisije koja se bavi javnim sektorom informiranja te je sudjelovala u pripremi hrvatskog zakona o otvorenim podacima.  Također je docentica  i  viša znanstvena suradnica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njezina istraživanja i nastavne teme uključuju transparentnost i participaciju, e-vladu, reformu javne administracije i europeizaciju, regulaciju i regulatorno upravljanje, teoriju lokalne uprave i organizacije.

Partneri

Od ovog prvog izdanja, Francuski institut uključio je u „Digitalni Rendez-vous“ hrvatske partnere iz javnog i privatnog sektora, kao i udruge :

  • Povjernik za informiranje Republike Hrvatske: pristupinfo.hr
  • Format C - umjetnička je udruga aktivna u području vizualnih i multimedijalnih umjetnosti, koja pridaje posebnu pažnju istraživanju umjetnosti uz pomoć novih medija kao i transdisciplinarnim suradničkim kreacijama. Više aktivnosti koje vodi ili u kojima sudjeluje Format C sastoje se od manipulacije podacima, multimedijalne i hipermedijalne umjetnosti  - digitalne ekologije i umjetničkih suradnji velikih razmjera – prijedlog, tehnika i medijacija kulturnih suradnji i događanja – slobodna i besplatna edukacija kao i širenje otvorenih znanja. https://formatc.hr/
  • Legame - prvi studio posvećen virtualnoj stvarnosti u Hrvatskoj odjenut će Francuski institut u iznenađujuću svjetlosnu kreaciju… pogledati u petak 9. studenog u sumrak! legame.hr

Ovo su događanje omogućili francuski partneri Francuskog instituta u Hrvatskoj:

  • Francuski institut u Parizu podržao je ostvarivanje projekta i posudio izložbu neovisnih video igara „Let’s Play!“ kao i izbor djela posvećenih virtualnoj stvarnosti „CULTURE VR“ koja predstavljaju dinamiku i raznolikost francuske kreacije na raskrižju filma, vizualnih umjetnosti, baštine, izvedbenih umjetnosti i glazbe. institutfrancais.com