tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
FEROV LABORATORIJ NOMINIRAN ZA INNOVATION RADAR PRIZE 2018
news Novost

FERov LABORATORIJ NOMINIRAN ZA INNOVATION RADAR PRIZE 2018

08.11.2018.

Europska komisija uvrstila je FERov Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije – LAPOST među 50 finalista natjecanja - Innovation Radar Prize 2018 i to za kategoriju „Excellent Science“. Riječ je o natjecanju Europske komisije za identificiranje inovacija i inovatora istraživačkih projekta EUa s najvećim potencijalom. LAPOST se našao među 50 finalista među kojima su i renomirana europska sveučilišta i instituti kao što su Technical University of Denmark, University of Iceland i njemački Fraunhofer Institute for Intelligent Analysis and Information Systems. Za ulazak u veliko finale, među 20 najboljih, FER-ovcima su potrebni glasovi građana odnosno vas. Do ponedjeljka 12. studenoga, to možete učiniti ovdje.

Projekt aPad zapeo je za oko Europskoj komisiji, odnosno njihovim stručnjacima za tehnologiju, inovacije i poduzetništvo koji su procijenili veliki potencijal projekta te uvrstili ga među 50 najboljih u Europi. U H2020 projektu aPad se razvija autonomno bespilotno površinsko vozilo koje je specijalizirano za morsko i površinsko mjerenje, mapiranje i inspekciju. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji i najsuvremenijoj opremi, vozilo također može poslužiti kao pomoćno sredstvo za praćenje i nadzor opreme i osoblja u podvodnim misijama.

Projekt vodi izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković, koji iza sebe već ima nekoliko uspješno završnih europskih projekata za temu podvodne robotike. Profesor Mišković uz predavanja i istraživački rad, od ove akademske godine obnaša dužnost prodekana za znanost. “Ova nominacija nam je izuzetno važna jer pokazuje da znamo rezultate istraživanja dovesti i u fazu komercijalizacije. Drago nam je da je Europa prepoznala naš trud i nadamo se da će i ostali istraživački laboratoriji slijediti ove korake kako bi se povećala inovacijska aktivnost FER-a”, izjavio je profesor Nikola Mišković povodom nominacije LAPOST-a na završnicu natjecanja.