tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
FILOZOFSKI TEATAR: NORMAN OHLER
news Novost

FILOZOFSKI TEATAR: NORMAN OHLER

04.10.2018.

Nakon ljetne pauze, u Hrvatsko narodno kazalište uskoro se vraća popularni program Filozofski teatar. Prvo izdanje nove sezone Filozofskog teatra održalo se u rujnu, u sklopu 52. BITEF-a u rasprodanom Narodnom pozorištu u Beogradu, a sad je došlo vrijeme i za početak nove sezone Filozofskog teatra u Zagrebu.

Prvi gost Filozofskog teatra 14. listopada u HNK  je njemački pisac i publicist Norman Ohler, najpoznatiji po bestseleru Potpuna ekstaza: Narkotici u Trećem Reichu, knjizi koja je dosad prevedena na 25 jezika, uključujući i ovogodišnje izdanje na hrvatskom jeziku u Nakladi OceanMore.

Nakon što je objavio tri hvaljena romana, sudjelovao u pisanju scenarija za Palermo Shooting s legendarnim Wim Wendersom, Norman Ohler je prije tri godine objavio svoju prvu nefikcijsku knjigu Potpuna ekstaza koja je, čim je objavljena na engleskom, postala bestseler na uglednoj listi New York Timesa. Ono što je šokiralo većinu čitatelja, pa i povjesničara, jest Ohlerovo detaljno istraživanje uloge narkotika u razvoju nacizma i Trećeg Reicha. Uz bogatu lepezu arhivskih dokumenata, Ohler pokazuje da je Njemačka u osvit Drugog svjetskog rata bila središte farmaceutske industrije, a preparati s kokainom i metamfetaminima bili su dostupni kućanicima i tvorničkim radnicima, ali i milijunima njemačkih vojnika. Nacistički režim propovijedao je arijevsku ideologiju tjelesne, mentalne i moralne čistoće, ali Norman Ohler doslovno ulazi pod kožu nacista i pokazuje da je Treći Reich bio zasićen drogama. Ušuljale su se u časničke redove, u politički i vojni vrh, a tijekom rata glavna figura ove knjige, sâm Adolf Hitler, postaje sve ovisnijim o bezbrojnim injekcijama koje je aplicirao njegov osobni liječnik Theodor Morell.

Odgovarajući na pitanje zašto upravo sa tom temom otvara novu sezonu Filozofskog teatra, dugogodišnji voditelj i urednik Srećko Horvat odgovara: Vjerujem da su mnogi u Hrvatskoj gledali njemačku seriju Babylon Berlin, koja ne samo da je na atraktivan način prikazala period Vajmarske republike pred uspon nacizma, već sadrži i relevantne pouke za naš današnji trenutak. Uz kazalište, cabaret i umjetnost, važnu ulogu u tom ključnom periodu dvadesetog stoljeća, imale su i droge. To je tema koja je i danas tabuizirana, ali je upravo zahvaljujući istraživačkom radu Normana Ohlera izašla na vidjelo i velika je sreća da je rasprodani autor, koji doslovce svaki dan gostuje u drugom gradu, našao vremena da posjeti i Zagreb.

Facebook programa