tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
KONFERENCIJA: KNJIŽEVNOST I INTERNET - TEKST U DIGITALNOM DOBU
news Novost

KONFERENCIJA: KNJIŽEVNOST I INTERNET - TEKST U DIGITALNOM DOBU

11.04.2018.

Klub "K." i Odsjek za komparativnu književnost ove godine organiziraju studentsku konferenciju "Književnost i internet – tekst u digitalnom dobu". Konferencija će se održati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, od 19. do 21. travnja. Osim glavnog programa, održat će se i uvodni panel o poeziji i internetu (12. travnja), kao i niz projekcija odabranih epizoda serije "Black Mirror" uz popratnu raspravu.

Književnost i internet su u današnje vrijeme povezani više nego ikad, budući da jedno na drugo intenzivno utječu na različite načine. Iako je internet omogućio demokratičniju proizvodnju, distribuciju i konzumaciju teksta, važno je imati na umu da je internet također zaslužan za, između ostalog, hiperprodukciju sadržaja.

Internet i nove medije mnogi optužuju za uzrok pada popularnosti književnosti, dok drugi u internetu vide novu platformu koja će omogućiti drugačije načine na koji se ona producira, plasira, egzistira te naposljetku percipira, a koji evoluiraju zajedno s ostalim područjima čovjekove djelatnosti.

U suvremeno doba (post)milenijalaca, književnost supostoji s internetom - štoviše, s njim je usko isprepletena. Internet zbog svoje čelne pozicije među načinima komunikacije u globaliziranom društvu također neizbježno vrši značajan utjecaj na čitatelja i čitanje teksta. Upravo nas zbog navedenih činjenica zanima priroda tih promjena, odnosno koje sve mogućnosti suradnje i proizvodnje novih sadržaja nastaju iz supostojanja ovih dvaju medija.

RASPORED DOGAĐANJA

12. travnja u Booksi (Martićeva 14d)

Panel "poezija i internet"

Sudjeluju: Ivana Rogar, Luka Ostojić, Luka Kordić

Moderira: Marija Dejanović

16. travnja, Filozofskog fakulteta (Ivana Lučića 3), dvorana I.

Gledaonica serije Black Mirror

Sudjeluju: Una Bauer i Lucija Klarić

Moderiraju: Marin Lisjak i Mislav Živković

19.-21. travnja u prostorijama Filozofskog Fakulteta (Ivana Lučića 3)

Facebook event