tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
KRATKE SLIKE - IZVAN FOKUSA: „RATOVI STILOVA“
news Novost

KRATKE SLIKE - IZVAN FOKUSA: „RATOVI STILOVA“

12.06.2018.

Film Ratovi stilova (Style Wars) smatra se nezaobilaznim dokumentom njujorške street kulture ranih 80-ih, filmska zabilježba zlatnoga doba mladenačke kreativnosti koja je eksplodirala u svijet iz grada u krizi. Dođi ga pogledati 14. lipnja u 19:30 sati u MM centar u sklopu programa Kratke slike i Velesajam kulture.

Ratovi stilova uhvatili su pogled na i osjećaj oronule njujorške podzemne željeznice kao istovremeno javnoga igrališta grafitera, bojnoga polja i spektakularnoga umjetničkog platna. Na svaki mogući način protivili su im se gradonačelnik Edward Koch, policija i njujorška tvrtka za javni prijevoz. S druge strane, MC-ijevi, DJ-evi i B-boysi drmaju gradom novim zvukovima i pokretima, a breakdance battleovi na uglovima ulica evolviraju u pravu izvedbenu umjetnost.

I sam film Ratovi stilova je umjetničko djelo jer ne samo da snima ono što umjetnici rade nego i zahvaća njihov duh i uspijeva ga prenositi desetljećima, tako da možemo uhvatiti sebe same, godinama poslije, u gradu, shvaćajući što ga je činilo divnim.” – A.O. Scott (The New York Times).

Njujorški legendarni kraljevi grafita i b-boysi drže posebno mjesto u hip hop panteonu. Ratovi stilova postao je emblem originalnoga, obuhvaćajući duh hip hopa koji preko podzemnih tunela, gornjogradskih ulica, klubova i igrališta odlazi u svijet. Režirao ga je Tony Silver koji ga je s Henryjem Chalfantom i producirao te je nagrađen Velikom nagradom za dokumentarce 1983. na filmskom festivalu Sundance Film Festivalu.

Ulaz je besplatan.

Facebook event