tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
OBLJETNICA SMRTI EDUARDA PENKALE
news Novost

OBLJETNICA SMRTI EDUARDA PENKALE

05.02.2018.

Slavoljub Eduard Penkala preminuo je 5. veljače 1922. godine.

Rođen u mjestu Liptovský Mikuláš, današnja Slovačka, a nakon studija u Dresdenu i ženidbe seli se u Zagreb gdje postaje naturalizirani Hrvat i dodaje su ime Slavoljub.

Daljnji razvoj svog najpoznatijeg patenta – mehaničke olovke – nastavlja 1906., već sljedeće godine osmišljava prvu olovku s čvrstom tintom. O koliko se bitnom izumu radi govori činjenica da se kemijske olovke i danas popularno zovu „penkale“.

U Branimirovoj ulici 1911. s partnerom Edmundom Mosterom otvara tvornicu Penkala-Moster koja pod imenom TOZ Penkala postoji i danas. Tvornica je s 800 zaposlenika i izvozom u 70ak zemalja svijeta u to doba bila jedna od najvećih proizvođača pisaćeg materijala u svijetu!

Osim ovih izuma Penkala je patentirao termofor, vrstu deterdženta za pranje rublja, anodnu bateriju,… sveukupno 80ak patenata, a bio je i zaljubljenik u avijaciju. Gardi prvi hrvatski aerodrom na Črnomercu 1910., a iste godine gradi i prvi zrakoplov po svojim nacrtima.

Više o Penkali