tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
ODRŽAN OKRUGLI STOL O FINANCIJSKOM OBRAZOVANJU MLADIH
news Novost

ODRŽAN OKRUGLI STOL O FINANCIJSKOM OBRAZOVANJU MLADIH

16.03.2018.

Financijska pismenost neophodna je u razvoju pojedinca jer mu omogućava da bude odgovoran član društva koji razumije što se oko njega događa, zna kako koristiti mogućnosti koje mu financijski sektor nudi, te u konačnici postaje čovjek koji nije žrtva svog novca već njegov gospodar. Zaključak je to okruglog stola "Mladi i novac: Financijsko obrazovanje za kvalitetniju budućnost", održanog u organizaciji 24sata i Expressa pod pokroviteljstvom Hrvatske udruge banaka. 

Jesi li znao da je u Hrvatskoj samo 44% građana financijski pismeno? Tako kaže istraživanje koje je provela agencija Standard&Poor, a posebno zabrinjava da najmanje znanja o financijskom svijetu imaju upravo mladi ispod 19 godina i stariji građani.

Na okruglom stolu o tom je problemu uz stručnjake priliku za izražavanje svog mišljenja imala i predstavnica učenika Hotelijersko turističke škole u Zagrebu, gdje se odnedavno provodi fakultativni predmet Financijska pismenost.

- Svaki dan sam gledala na televiziji o franku, kamatama, brojevima, a nisam razumjela što su rekli. Osjećala sam se loše i pitala, zašto ja to ne bih znala? Kao da se nas mladih to ne tiče. A sve će to ostati nama i trebamo se puno ranije baviti ovim temama – rekla je Hana Hamza, učenica trećeg razreda Hotelijersko turističke škole.

Na Facebooku možeš pogledati o čemu se još pričalo:

Okrugli stol Mladi i novac

Inače, u petak počinje veliki Europski kviz o novcu na Kathood platformi. Na njega se prijavilo čak 287 razreda i timova iz 146 škola iz Hrvatske i u njemu sudjeluju učenici između 11 i 13 godina. Odmjerit će svoje znanje o novcu, a dvoje hrvatskih predstavnika natjecat će se na velikom finalu u Bruxellesu na kojem će sudjelovati učenici 30 zemalja. Na stranici www.hub.hr/kvizovi i ti možeš provjeriti svoje znanje o financijama.