tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
SVEČANO OTVARANJE SVEUČILIŠNE ŠKOLE HRVATSKOGA JEZIKA I KULTURE
news Novost

SVEČANO OTVARANJE SVEUČILIŠNE ŠKOLE HRVATSKOGA JEZIKA I KULTURE

29.06.2018.

U auli Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14) u ponedjeljak, 2. srpnja, u 9 sati svečano će biti otvorena Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture koju zajednički već dugi niz godina organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika.

Na svečanom otvaranju polaznike će pozdraviti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, prof. i voditeljica Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture prof. dr. sc. Zrinka Jelaska.

U radu Sveučilišne škole ove godine sudjeluje 28 polaznika iz 16 europskih i prekooceanskih zemalja (Austrija, Slovenija, Francuska, Mađarska, Njemačka, Nizozemska, Švicarska, Slovenija, Velika Britanija, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD, Argentina, Meksiko, Čile, Australija).

Kao i prethodnih godina, Školu će polaziti i stipendisti s partnerskih sveučilišta. Ove godine desetero stipendista dolazi sa Sveučilišta u Grazu (Austrija), Sveučilišta u Beču (Austrija), Sveučilišta u Glasgowu (Škotska), Sveučilišta u Ljubljani (Slovenija), Sveučilišta u Rosariju (Argentina), Humboldt sveučilišta u Berlinu (Njemačka), Sveučilišta Pontificia Universidad Catolica de Chile (Čile) te Instituta Filip Kaušić (Austrija).

Sveučilišna škola namijenjena je mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Akademski program obuhvaća 120 školskih sati nastave (105 obveznih i 15 sati izbornih nastavnih sati), pri čemu se jezična nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine - početnu (1, 2, 3), srednju (1, 2, 3) i naprednu (1, 2). Akademski dio programa održat će se u učionicama u zgradi Ureda za međunarodnu suradnju u Zvonimirovoj 8.

Program iz hrvatske kulture i povijesti sastavni je dio Škole koji organizira Hrvatska matica iseljenika. Uključuje akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, stručno vođene posjete muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kulturnim i znanstvenim ustanovama, odlaske na kazališne predstave i koncerte, susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima, kao i studijske izlete u Hrvatsko zagorje i na Plitvička jezera.

Polaznici koji polože ispite u okviru Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture dobit će diplomu Sveučilišne škole, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenih 8 ECTS bodova za Hrvatski jezik i 1 ECTS bod za Hrvatsku kulturu.

Rad ovogodišnje Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture službeno će započeti u subotu 30. lipnja, a završiti u petak 27. srpnja, kada će polaznicima biti uručene diplome.