tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
SVJETSKI DAN ROMA 2018.
news Novost

SVJETSKI DAN ROMA 2018.

02.04.2018.

Prigodni program povodom Svjetskog dana Roma održat će se 6. travnja u Hrvatskom državnom arhivu s početkom u 10 sati.

Održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma smatra se jednim od najvažnijih događaja u povijesti Roma jer su na istome usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Osim toga, Kongres je rezultirao i proglašenjem službenog romskog jezika (Romani chiba) kao i službenim prihvaćanjem naziva “Rom”, što na romskom jeziku znači čovjek. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi “Gyelem, Gyelem” (“Idem, Idem”).

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljska odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

Uz manifestaciju predviđeni su i Dani romske kulture u sklopu kojih će posjetitelji imati priliku pogledati izložbu “Romengo drom – Tisuću godina migracija Roma” te poslušati niz edukativnih predavanja na temu romske povijesti i kulture.

Facebook event