tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
TJEDAN EUROPE U HRVATSKIM MUZEJIMA - EGKB 2018.
news Novost

TJEDAN EUROPE U HRVATSKIM MUZEJIMA - EGKB 2018.

04.05.2018.

Svrha Europske godine kulturne baštine je podizanje razine osviještenosti o društvenoj i gospodarskoj važnosti kulturne baštine. Građani iz svih sredina moći će sudjelovati u tisućama inicijativa i događanja diljem Europe. Cilj je doprijeti do što je moguće više ljudi, posebno djece i mladih, lokalnih zajednica i ljudi koji su rijetko u doticaju s kulturom, kako bi se promicao zajednički osjećaj odgovornosti.

U Tjednu Europe, od 7. do 13. svibnja besplatno prošeći i pogledaj izloženo blago u 6 zagrebačkih muzeja:

  • Tehnički muzej Nikola Tesla - 8. do 13.5. (besplatan ulaz samo na pojedinačne posjete zbirkama muzeja)
  • Muzej suvremene umjetnosti Zagreb - 8. do 11.5.
  • MUO - Muzej za umjetnost i obrt - 9. do 11.5. (besplatan ulaz samo na pojedinačne posjete izložbi Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost i Stalni postav MUO)
  • Hrvatski muzej naivne umjetnosti - 7. do 13.5.
  • Arheološki muzej u Zagrebu - AMZ - 8. do 13.5.
  • Dražen Petrović Basketball Hall (besplatan ulaz samo na pojedinačne posjete zbirkama muzeja) - 7. do 13.5.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navracsics, je prilikom proglašenja Europske godine kulturne baštine, izjavio: „Kulturna je baština u središtu europskog načina života. Ona nas određuje i stvara osjećaj pripadnosti. Kulturna baština ne obuhvaća samo književnost, umjetnost i predmete, nego i obrte koje učimo, priče koje pričamo, hranu koju jedemo i filmove koje gledamo. Moramo cijeniti i čuvati svoju kulturnu baštinu za buduće naraštaje. Ova godina puna proslava bit će divna prilika da potaknemo sve građane, a posebno mlade, da se upoznaju s kulturnom raznolikošću Europe te razmisle o mjestu kulturne baštine u našem životu. Ona nam omogućuje da razumijemo prošlost i da na njoj izgradimo budućnost.

Kulturna baština ima univerzalnu vrijednost za nas kao pojedince, zajednice i društva. Važno ju je očuvati i prenijeti budućim generacijama, upravo zato tijekom 2018. slavimo raznoliku kulturnu baštinu - na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Facebook event