tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
TRIBINA „INOVACIJE U TEKSTILNOJ INDUSTRIJI“
news Novost

TRIBINA „INOVACIJE U TEKSTILNOJ INDUSTRIJI“

15.06.2018.

U srijedu, 20. lipnja, u 11 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14) održat će se stručni skup pod nazivom Inovacije u tekstilnoj industriji.

Događanje zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te partnerom Udrugom inovatora Hrvatske s ciljem predstavljanja inovativnih projekata i primjera uspješne suradnje Sveučilišta i njegovih sastavnica s gospodarstvom. Suorganizator je Vijeće za tehnološki razvoj HAZU. Od prosinca 2014. ovo je dvadeset i treće u nizu događanje u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske, čiji je cilj podržavati suradnju sveučilišta i hrvatskoga gospodarstva, pomagati studentima u njihovima poduzetničkim pothvatima te doprinijeti općemu gospodarskomu napretku.

Tribina će započeti pozdravnim govorima rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, predstavnika Vlade i predstavnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Nakon pozdrava organizirana je modna revija pod nazivom EX-vonia nagrađenoga studenta diplomskoga studija modnoga dizajna Tekstilno-tehnološkoga fakulteta Damira Begovića. Pod mentorstvom izv. prof. mr. art. Jasminke Končić osvojio je prvu nagradu na prestižnom modnom natjecanju iD International Emerging Designers Show, koje se održalo u svibnju ove godine u Dunedinu (Novi Zeland). Kolekcija je inspirirana visokom modom i slavonskom narodnom nošnjom. Bazirana je na unikatnim i jedinstvenim tehnikama koje su vezane za slavonsko-brodsku narodnu nošnju i odijevanje kojima dizajner suprotstavlja elemente odijevanja visoke mode i Diorovog New Looka.

Uvodno izlaganje pod nazivom Inovacije u tekstilnoj tehnologiji na Tekstilno-tehnološkom fakultetu održat će prof. dr. sc. Dubravko Rogale. Uslijedit će panel rasprava koju će moderirati dekanica TTF-a prof. dr. sc. Sandra Bischof, a sudjelovat će: Marin Rogić, predsjednik uprave tvrtke Tabacco d.o.o. – Hrvatski kišobran, Vinko Barišić, direktor Jadran tvornice čarapa d. d., prof. dr. sc. Tanja Pušić, voditeljica Znanstveno-istraživačkog centra za tekstil TTF-a, Dragica Mihajlović, modna dizajnerica, inovatorica i predsjednica udruge „Nikola Tesla – genij za budućnost“ i Matea Bručić, modna dizajnerica i inovatorica te bivša studentica TTF-a.

U hrvatskoj tekstilnoj i odjevnoj industriji Tekstilno-tehnološki fakultet poznat je kao izvorište kreativnosti i inovativnosti. Od osnivanja Fakulteta postoji čvrsta veza između industrije i znanstvenika na Fakultetu koja se ogleda u zajedničkoj suradnji pri uvođenju i primjeni novih tehnologija, novih proizvodnih postupaka i uvođenju specijalističkih programskih paketa za računalne programe koji se koriste u spomenutoj industrijskoj grani. Profesori s Tekstilno-tehnološkoga fakulteta i njihove inovacije i izumi su prepoznati i priznati u međunarodnoj inovativnoj zajednici te su nagrađeni na prestižnim svjetskim izložbama izuma i inovacija.