tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
Tko kaže da ne mogu imati plaćenu praksu?
benefit Pogodnost

TKO KAŽE DA NE MOGU IMATI PLAĆENU PRAKSU?

06.10.2016.

Mnogi mladi danas su rezignirani „činjenicom“ da teško nalaze ili dobivaju poslove, prakse i slične angažmane pa su osuđeni na volontiranje. Međutim, nije uvijek nužno tako. Ponekad treba „kopati“, prilike treba tražiti. I zaslužiti...

Jedna od mnogih pogodnosti koje nude današnji poslodavci, razne tvrtke, mali i srednji poduzetnici, NGO-ovi pa čak i javne službe – mimo, naravno, zakonski reguliranih notornih stručnih osposobljavanja – jest i pogodnost stručnih praksi. 

One su nerijetko čak i plaćene, poput primjerice Zaba Banking Academyja i sličnih, praktički inkubatora budućih poslovnjaka visoke razine u kojima kroz šest ili više mjeseci radi na studentima i apsolventima u smislu edukacije i stjecanja iskustva na poljima ekonomije, bankarstva i sličnih biznisa, ali i prijeko potrebnog networkinga te ponašanja u poslovnom okruženju.

No, osim „živog“ novca u obliku raznih honorara ili plaća, prakse – pogotovo ako su stručne, a ne Work&Travel odlasci u SAD na konobarenje i slično – pružaju i neke novcem nenadomjestive te životno izuzetno važne stvari. A to su znanje i iskustvo.

Priliku je danas zaista teško zavrijediti, a kamo li dobiti. Ipak, ne treba prestati truditi se niti pokušavati jer dobrih, vizionarskih, fleksibilnih, modernih i poslodavaca otvorena uma uvijek ima. I uvijek se nađe. Stoga, stručne prakse zaista mogu započeti, izgraditi ili usmjeriti karijeru i svakako su pozitivna stvar u hrvatskom društvu za mlade ljude, studente i one koji zaista žele raditi, učiti i napredovati.