tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
5 KULTNIH DOKUMENTARACA KOJE MORAŠ POGLEDATI
tip Savjet

5 KULTNIH DOKUMENTARACA KOJE MORAŠ POGLEDATI

04.10.2016.

Streetwise (1984)

Prije rock eksplozije '90ih Seattle je bio mali zabačeni grad na sjeverozapadu Sjedinjenih Država. U'80ima Seattle je bio poznat i kao „most livable city“, ali je u isto vrijeme imao veliku populaciju tinejdžera beskućnika. Ovaj film prati Tiny, trinaestogodišnju prostitutku, i njezino društvo koje živi na ulici.

Heavy Metal Parking (1986)

16 minuta ovog dokumentarca uspjelo je sažeti bit jedne cijele generacije. Snimljen prije koncerta Judas Priesta u Marylandu 1986. godine ovaj film je zasluženo postigao kultni status.

Hobo (1992)

Svi koji misle dati otkaz na poslu i kupiti kartu za „bilo gdje“ moraju obavezno pogledati ovaj dokumentarac. Glavni protagonist, Beargrease, šverca se vlakom kroz Sjedinjene Države i filozofira o životu. Flim donosi snimke dijelova Amerike koji su rijetko prikazani u medijima.

Flyin' Cut Sleeves (1993)

Prikaz bandi afro-američkog i portorikanskog porijekla iz južnog Bronxa u '70im i ponovo u '90im godinama prošlog stoljeća. Nevidljive granice između kvartova, prišivci na jaknama koji signaliziraju pripadnost određenoj bandi, ratovi između kvartova...

All American High: Revisited (2015)

Originalno snimljen 1986., ali nepravedno zaboravljen, ovaj dokumentarac prikazuje iskustva finske tinejdžerke koja je došla u srednju školu u gradić Torrence, Kalifornija. Kulturni šok je bio neizbježan, a rezultat je ovaj jedinstveni dokumentarac. 2015. autorica dokumentarca odlučila je pronaći sve sudionike i napraviti osvrt na njihov život u doba snimanja originalnog dokumentarca.