tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
FILMSKA RADIONICA NA 25 FPSU: KONTAKTNO KOPIRANJE
tip Savjet

FILMSKA RADIONICA NA 25 FPSU: KONTAKTNO KOPIRANJE

06.09.2018.

Filmski laboratorij Klubvizije SC u suradnji s 14. Festivalom 25 FPS poziva te na praktičnu radionicu fokusiranu na rad s 16 mm DIY kontaktnom kopirkom nastalom hakiranjem montažnog stola, uz mentorstvo australskih filmaša Richarda Tuohyja i Dianne Barrie.

Kontaktna kopirka, stroj koji radi po principu stvaranja kopija što sličnijih originalu, jedan je od najvažnijih alata analogne filmske aparature. Iako na korištenju kontaktne kopirke počiva povijest analognog filma (uključujući i eksperimentalni film), njezina uloga u filmskoj praksi je uglavnom bila nevidljiva.

Osim uobičajene funkcije, kontaktne kopirke imaju potencijal i za niz drugih mogućnosti; mogu biti oruđe za originalno i kompleksno slaganje vizuala, s čime se otvara kreativno polje za konvencionalnu i nekonvencionalnu igru s filmskim materijalom. Richard Tuohy i Dianna Barrie, majstori analogne filmske prakse u jednodnevnoj radionici provest će polaznike kroz kreativne mogućnosti kontaktnog kopiranja na crno-bijelom 16 mm filmu.

Radionica će se održati 29. rujna od 10 do 16 sati. Kotizacija za članove Klubvizije SC iznosi 100 kuna, ostali 150 kuna, a prijave se primaju na e-mail: sc.klubvizija@gmail.com  U prijavi navedi svoje dosadašnje iskustvo u radu s filmom i zašto želiš sudjelovati na radionici. Prijave su otvorene do 23. rujna, a izabrani polaznici bit će obaviješteni 24. rujna.

Richard Tuohy i Dianna Barrie su australski medijski umjetnici i filmaši, mentori niza filmskih radionica te istaknuti i aktivni članovi međunarodne mreže nezavisnih filmskih laboratorija (filmlabs.org). Osnivači su organizacije Nanolab (nanolab.com.au), filmskog laboratorija i sjecišta ručne i industrijske filmske tehnologije u Australiji. Istraživanje filma proširili su na osnivanje Artist Film Workshopa (artistfilmworkshop.org) u Melbourneu, zajednice praktičara koja podržava i zagovara rad na celuloidnoj vrpci. Svoje filmove i performanse proširenog filma predstavljaju na manifestacijama i filmskim festivalima diljem svijeta.

Više o radionici