tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
KAKO BITI KOLEGIJALAN ZA VRIJEME ISPITNIH ROKOVA
tip Savjet

KAKO BITI KOLEGIJALAN ZA VRIJEME ISPITNIH ROKOVA

06.06.2017.

Studenti se često žale na nekolegijalnost svojih kolega studenata. Ponekad se nađeš u situaciji da ne znaš riješit neki zadatak, neko gradivo ti nije jasno, a svi kažu da ne znaju ni oni, ali je li to zaista tako? Budite iskreni prema sebi i zaključit ćete da tome baš nije tako. Stoga, donosimo ti pet savjeta kako biti kolegijalan za vrijeme ispitnih rokova!

  1. Dijelite materijale – sve da si napisao skriptu punu kratica, koja je skripta neke već postojeće skripte, nekome bi mogla poslužiti kao dobra podloga za ponavljanje. Ništa loše se neće dogoditi, niti će ti netko ukrasti tvoje znanje ako podijeliš materijale
  2. Organizirajte zajedničko učenje – danas postoji zaista velik broj mjesta na kojima možete grupno učiti, nekada je to knjižnica, kafić u blizini faksa ili pak nečija soba ili stan. Bitno je da vam je ugodno i da vam omogućava dijeljenje znanja. Ukoliko zajedno učite, velika je vjerojatnost da ćete zajedno naučiti više, što kroz objašnjavanje određenog gradiva, a što kroz zajedničko zaključivanje.
  3. Ako netko ne zna riješiti neki zadatak, ne budi onaj koji neće pomoći – bilo da se radi o ljenosti ili o sebičnom čuvanju znanja samo za sebe, nemoj bit ona osoba koja sve zna, a ne želi pomoći kolegama.
  4. Facebook grupe – Gotovo svaki fakultet i svaka generacija studenata ima svoju grupu na Facebooku. Budući da smo generacija koja veliku količinu vremena provodi na društvenim mrežama, na ovaj način neće ti biti teško ostati u toku s novostima. Dijelite informacije međusobno i zapamti, ako ti znaš za neku informaciju kao što je promjena termina ispita, ne znaći da svi znaju.
  5. Budite potpora jedni drugima – Ponekad lijepa riječ može probuditi motivaciju u tvojem kolegi. Nemoj zato gledati sve crno, budite potpora jedni drugima i vjerujte jedni u druge.