tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
KAKO NAPRAVITI VREMENSKU KAPSULU
tip Savjet

KAKO NAPRAVITI VREMENSKU KAPSULU

17.07.2017.

Vrijedni stručnjaci Smithsonian muzeja, potaknuti čestim pronalascima vremenskih kapsula s uništenim sadržajem, odlučili su dati svoje savjete u području koje poznaju najbolje – čuvanju starih stvari od propadanja.

Kako napraviti kapsulu, što staviti u nju, gdje ju pohraniti i ostala bitna pitanja, odnosno odgovore na njih, pročitaj u nastavku.

Iako savjetuju kupovinu kapsule od firmi koje se time bave (da, netko proizvodi vremenske kapsule) ipak ju možeš napraviti i sam. Najbitnije je paziti da u nju ne mogu ući voda i zrak. Od materijala je najbolje koristiti bakar, aluminij, nehrđajući čelik ili polietilenske cijevi. Trebala bit biti zašarafljena navojem s brtvom ili zavarena. Lemljenje zaboravi jer se lem s vremenom raspadne. Također, polietilen bi trebao biti dodatno zapakiran u nepropusni kontejner, a PVC izbjegavaj jer raspadanjem može pustiti kiselinu u kapsulu.

Ujedno PVC treba izbjegavati i unutar kapsule. Ako stavljaš elektroniku uz nju obavezno uključi i opremu za reprodukciju i upute za korištenje, a niti pisana verzija nije na odmet. Sve što je napravljeno od zlata, selena ili printano poli-sulfidnim tonerom je dobrodošlo. Novine će se brzo raspasti pa je alternativa kvalitetna kopija.

Gel silike, koji možeš naći u svakoj kutiji cipela, smanjuje vlagu, a ako si potpuno odlučan sačuvati sadržaj kapsule kisik u njoj zamijeni argonom ili dušikom.

Potpune upute i popis prodavača kapsula potraži na linku niže.

Detaljnije informacije