tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
KAKO SPRIJEČITI ZUBOBOLJU BEZ ZUBARA
tip Savjet

KAKO SPRIJEČITI ZUBOBOLJU BEZ ZUBARA

19.07.2017.

Uživaš ne nekom od naših otoka ili na nekom usamljenom dijelu obale u idiličnoj atmosferi gdje ništa ne može poći po krivom. Ipak, odjednom te uhvati jaka zubobolja, a zubar je kilometrima daleko.

Pokušaj ublažiti zubobolju ovim jednostavnim savjetima dok ne stigneš do zubara.

  • Pripremi jednostavnu „tabletu protiv boli“ – prokuhaj vodu i dodaj žlicu soli. Pusti da se malo ohladi, ali ipak da bude donekle vruća i lagano isperi bolno mjesto, oko pola minute, i to ponovi nekoliko puta. Intenzitet boli i oteklina će se polagano smanjiti.
  • Led – uzmi led, stavi ga u vrećicu i drži 10 do 15 minuta na bolnom mjestu. Led će umrtviti to područje i smanjiti bol.
  • Hidrogen peroksid – ako u blizini nađeš ljekarnu kupi hidrogen peroksid u 3 % otopini. Lagano ga promućkaj u ustima i potom isperi vodom. On ubija bakterije i ublažit će ti bol.
  • Klinčić – najbolje u obliku ulja. Stavi samo dvije kapi na štapić i lagano trljaj bolno mjesto. On sadrži eugenol koji ima anestetsko djelovanje.
  • Čaj – ispiranje čajem također ti može smanjiti bol. Idealno bi bilo ako imaš čaj od mente. Možeš čak uzeti i samu namočenu vrećicu čaja od mente i staviti ju na bolno mjesto.