tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
KRENULE PRIJAVE ZA DRUGI EUROPSKI KVIZ O NOVCU
tip Savjet

KRENULE PRIJAVE ZA DRUGI EUROPSKI KVIZ O NOVCU

27.02.2019.

Hrvatska udruga banaka uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske uoči Europskog tjedna novca (25.-29. ožujka 2019.) organizira po drugi puta „Europski kviz o novcu“ (European Money Quiz), online natjecanje za timove učenika od 13 do 15 godina. Prošle godine natjecanje je organizirano prvi puta te je u isto vrijeme na kvizu sudjelovalo više od 1500 učenika iz cijele Hrvatske.

Nacionalni kviz o novcu održat će se 20. ožujka 2019. godine i na njemu će se istovremeno natjecati svi prijavljeni razredi ili timovi učenika.

Pobjednici nacionalnog natjecanja - dvoje mladih iz pobjedničkog razreda u pratnji nastavnika/nastavnice - otputovat će u Bruxelles, Belgiju, gdje će sudjelovati na Europskom finalnom natjecanju 7. svibnja 2019. godine.

Kvizovi će se održati na nacionalnoj i europskoj razini putem internetske veze i Youtube kanala na poznatoj Kahoot! platformi.

Natjecanje Europski kviz o novcu otvoreno je za učenike od 13 do 15 godina, koji pohađaju 7. ili 8. razred osnovne te prvi razred srednje škole, neovisno o vrsti škole ili usmjerenja, a žele provjeriti svoje poznavanje financija.

Prijave traju do 14. ožujka 2019. godine u 12 sati.

Prijave se zaprimaju putem web obrasca na web stranici HUB-a (www.hub.hr), a samo iznimno telefonski i putem pošte.

Svaki tim ili razred nakon uspješne prijave dobiva potvrdu o prijavi za natjecanje putem e-mail poruke.

Financijsko obrazovanje važnije je nego ikad, ali nažalost ono i dalje nije dovoljno zastupljeno u hrvatskim školama. Prošle godine smo po prvi puta organizirali kviz o novcu te možemo zaključiti na temelju velikog odaziva učenika diljem Hrvatske da postoji interes za obrazovanje u tom području. Potrebno je uz suvremene metode pronaći prikladan način za edukaciju učenika te ih motivirati za učenje novih znanja. Kako su pripreme za kviz zabavne i jednostavne, očekujemo i ove godine velik odaziv nastavnika i učenika. Pobjednici kviza imat će priliku natjecati se sa svojim vršnjacima iz gotovo cijele Europe“, izjavio je povodom početka prijava na kviz direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović.

Europski kviz o novcu je projekt Europske bankovne federacije čiji je cilj učenjem i pripremama za kviz poboljšati financijsku pismenost djece i mladih diljem Europe. Spaja online učenje o osobnim financijama i natjecanje svih prijavljenih timova, iz različitih učionica u isto vrijeme.

Prošle je godine „Europski kviz o novcu“ privukao čak 262 prijava iz 146 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Odaziv od 262 prijava samo u Hrvatskoj pravi je pokazatelj da financijsko obrazovanje nije isključivo za odrasle osobe.

Važno je istaknuti kako su prijave za kviz došle iz svih dijelova Hrvatske. Osim 45 prijava iz Zagreba, prijavljeni su i timovi iz Bjelovara, Čakovca, Đakova, Daruvara, Hvara, Knina, Koprivnice, Ludbrega, Našica, Osijeka, Pule, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika, Trogira, Varaždina i Vukovara.

Neovisno o prijavi na natjecanje, dobrodošli su svi mladi, ali i oni stariji, da se okušaju u  rješavanju kvizova za vježbu iz područja financijske pismenosti, znanja o novcu, matematike, sigurnosti na internetu, osnovnih znanja o Europskoj uniji i ostalih srodnih tema te provjere svoje znanje na www.hub.hr.

Europski tjedan novca je godišnja inicijativa promocije financijskog obrazovanja diljem Europe. Organiziraju ga nacionalna udruženja banaka u mnogim europskim zemljama, a inicijativi su se pridružile i mnoge ostale financijske i javne institucije.