tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
NAPRAVI DOMAĆE GINGERBREAD KOLAČIĆE
tip Savjet

NAPRAVI DOMAĆE GINGERBREAD KOLAČIĆE

12.12.2016.

Mali, slatki čovječuljci koji vire iz svakog američkog božićnog filma uvijek izgledaju tako ukusno. Osim što su ukusni, mogu dugo stajati pa su ti uvijek dostupni kao dnevna doza slatkog okrepljenja uz omiljeni topli napitak. Ovaj ukusni kolačić može biti i idealan božićni poklon, a ukrasiti ih možeš royal glazurom i kupovnim bojama, dok se oblik čovječuljka dobiva pomoću modlica.

Sastojaka nema puno i možeš ih pronaći u svakoj trgovini:

30 dag  brašna (pola glatko, pola integralno)
10 dag maslaca
2 žlice meda
1 jaje
5 žlica šećera
1 vanilin šećer
1/2 vrećice praška za pecivo
1 žličica cimeta
1 žlica čokolade u prahu
1 žlica začina u prahu: klinčić, muškatni oraščić, đumbir
prstohvat soli
naribana korica limuna/naranče

Pripremu ovih ukusnih kolačića možeš odraditi uz minimalno znanja u kuhinji kroz sljedeće korake:

  • Suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, čokoladu u prahu, sol, šećer, vanilin šećer i sve začine) pomiješaš u jednoj posudi te dodaš malo omekšani maslac u listićima koji nije otopljen, zatim dodaš med i naribanu koricu limuna ili naranče. Dlanovima je potrebno dobiti ravnomjernu smjesu te potom dodati jaje i dodatno rukama formirati jednoličnu smjesu kojoj po potrebi možeš dodati još malo brašna ili vode
  • Dobivenu smjesu zamotaj u plastičnu foliju ili stavi u vrećicu da odstoji u hladnjaku na par sati
  • Nakon što izvadiš tijesto iz hladnjaka podijeli ga na tri dijela da brže omekša. Ostavi ga da tako odstoji pola sata na sobnoj temperaturi
  • Nakon što tijesto omekša možeš ga razvući valjkom te modlicama formirati željene oblike. Posloži ih na papir za pečenje koji si prethodno stavio na plitki lim za pečenje. Obrati pozornost da ti kolačići nisu previše blizu jedan drugome jer će se spojiti prilikom pečenja
  • Kolačići se peku 8-10 minuta na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici
  • Pazi da kolačiće ne prepečeš, jer iako izvana izgledaju nedovoljno pečeni, stvrdnut će se kada se ohlade : )