tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
SIMPOZIJ: FILOZOFIJA U 21. STOLJEĆU
tip Savjet

SIMPOZIJ: FILOZOFIJA U 21. STOLJEĆU

14.04.2018.

Udruga studenata filozofije „Scopus“ organizira studentski simpozij pod nazivom „Filozofija u 21. stoljeću – interdisciplinarni pristup filozofskim problemima“ koji će se održati 9. svibnja na kampusu Borongaj s početkom u 10 sati.

Jedna od središnjih odrednica filozofije u 21. stoljeću jest težnja za interdisciplinarnim pristupom u razumijevanju i rješavanju filozofskih problema. Sukladno suvremenim strujanjima u filozofiji, ovim simpozijem bismo htjeli otvoriti prostor za ispitivanje primjenjivosti rezultata empirijskih istraživanja na filozofske probleme i općenito staviti naglasak na interdisciplinarni pristup problemima etike, epistemologije, filozofije uma, filozofije djelovanja i dr. Za izlaganja na simpoziju prihvaćat će se dobro obrazloženi sažeci radova koji će uzimati u obzir različita znanstvena istraživanja (poput psihologije, sociologije, medicine, kognitivne znanosti, umjetne inteligencije i biologije) i koji će njihove rezultate pokušati primijeniti na posebne filozofske probleme. Cilj simpozija je potaknuti raspravu o novim metodama rješavanja i razumijevanja filozofskih problema kao što su znanje, um, sloboda volje, dobro, vrijednosti i drugi.

Neke od mogućih tema su istraživanja u primatologiji i njihova primjena na moralne probleme (npr. pitanje altruizma), odnos neuroznanosti i filozofije uma, problem ovisnosti i slobode volje, intencionalno djelovanje i istraživanja na području psihologije i socijalne psihologije, filozofija društvenih znanosti (npr. teorija igara), biomedicinska etika (npr. eutanazija, kloniranje, definicija smrti), eksperimentalna filozofija i metafilozofija, moralna psihologija, znanstveni status filozofije u 21. stoljeću, etika robotike i umjetne inteligencije.

Za sudjelovanje na simpoziju mogu se prijaviti studenti preddiplomskih, diplomskih i doktorskih studija iz Hrvatske i inozemstva. Službeni jezici simpozija su hrvatski i engleski.

Planirano vrijeme izlaganja je 20 minuta, uz 10 minuta za raspravu nakon svakog izlaganja. Naslove i sažetke izlaganja (do 400 riječi) treba poslati najkasnije do 25. travnja (do ponoći) na email adresu scopus.urednistvo@gmail.com. U sažetku je potrebno naznačiti i sljedeće podatke: ime i prezime izlagača, fakultet i studij te razinu studija.

Dodatne informacije potraži niže na linku.

Facebook event